Ostatnio na oficjalnej stroni Tibii na forum w dziale Proposals wiele postów poświęconych jest druidowi (z resztą poświęcono temu cały artykuł na tibianews). Większość wątków jest zakładana przez sfrustrowanych graczy, którzy wybrali tą profesję po to by nią
grać a nie by wykorzystywać jako maszynkę do robienia UHów i kasy. Skąd ta frustracja? Na to pytanie odpowiedziała w zasadzie zorganizowana na oficjalnej stronie sonda: nieco ponad 43% osob wypowiedzialo się, że jesli chodzi o druida to brakuje mu czarów ofensywnych.
Troche grałem druidem (była to moja postać) i po dojściu do 22 lvl zrezygnowałem. Dlaczego? To proste - druidowi brakuje potencjału. Z góry zastrzegę, że nie chodzi mi o to by wyposarzyć druida w cała masę ofensywnych czarów. Nie, nie o to chodzi. Wg. mnie należy ulepszyć to co już jest pozostając wiernym definicji druida jako profesji defensywnej i wspierającej.
Sedno problemu polega na tym, że druid się w tej roli nie spełnia bo nie dano mu odpowiednich do tego narzędzi lub raczej narzędzia te są upośledzone:
+
druid jako profesja defensywna? nic bardziej mylnego - to knight jest najbardziej defensywny (wysoki shielding). Będąc druidem byłem nawet na 22 lvl bezustannie narażony na ataki "amatorów UHs for free" głównie zresztą paladynów w tandemie (nie mam szans z palkiem na podobnym poziomie i z dobrym skillem) i nie bardzo, poza ciągłym uhaniem się i waleniem z hmm miałem jak sie obronić (musze celować z ekranu - pall nie). Magic shield? To mają też sorkowie + cały wachlarz czarów w stylu UE, Great Energy Beam, itd. oni mogą być uważani za ofensywnych magów bo ich czary dają im tą możliwość.
+
druid jako profesja wspierająca? lol, no tak fajnie. Nie po to robie bp uhów kilka godzin po to zeby na jakims huncie latać za współtowarzyszami z zespołu i robić za etatową pielęgniarkę podczas gdy oni zbierają loota i expa. Heal friend tez do kitu bo musze go widzieć, żeby uleczyć.
Moje propozycje (oraz zebrane przeze mnie od innych graczy):
+
poison storm - fajne ale jak słusznie zauważył pewien uzytkownik formum na tibia.de efekt poison storm można w zasadzie zniwelować prostym "exana pox" zaś UE to nie za bardzo. Poison storm powinien zatruwać tak mocno, że leczenie UHem niweluje jedynie 5-10% efektu. Zatrucie powinno byc mocniejsze niż teraz i mnieć siłę około 75% UE. (moc wzrasta oczywiście wraz z mlvl)
+
heal friend - leczenie jak uhem w zasiegu wzroku koszt many jak teraz, poza zasiegiem wzroku 150 - 200% kosztu many.
+
paralyze - obecnie wyglada to tak, że druid zużywa 1800 many na paraliz trwający 10 sekund, który można zniwelować prostą exurą (chyba 20 many - nie wiem, nie używam) Po prostu groteska! Powinno ta wyglądać tak: paraliż powinien kosztować 900-1000 many. Efekt jest taki, że postać nie może sie poruszać, strzelać przez minutę siła magii zmniejszona o 50% (mniej lub wiecej?) a efekt ten może być niwelowany np. przez uhanie się ==> 1 uh można strzelać, uderzać co 5 sekund i poruszać się z prędkością rota , drugi uh jeszcze zmniejsza efekt itd. Wtedy można od napastnika uciec lub go załatwić kombem z sd chyba , że tamten ma równie szybką rękę i myszkę i uhy

.
+
summon ok druid to uczeń natury - powinien ja zatem lepiej kontrolować koszt many na summona powinien wynosić około 50 - 75% kosztu jaki ponosi sorcerer .
+ może jakiś czar analogiczny do paralyze ale mniejszy koszt many i działa tylko na skille redukując je o powiedzmy 15-20% na minutę. Nie da sie odwrócić ( to na napalownych pallków

) koszt many na rune 300-400 uzywają tylko druidzi.
Pzreprowadzona przez cipsoft sonda to może chęć znalexienia odp. na pytanie co ulepszyć w najbliższym update. Miejmy nadzieję, że coś się jesli chodzi o druida zmnieni, bo narazie druid sux.
PS. Teraz gram palem i jest 10x fajniej.
PS2. To są moje propozycje (choć nie wszystkie). Generalne wskazówki w jakim powinny isć zmiany; to jak będzie to wyglądało dokładnie (koszt many na czar itd.) pozostawmy Cipsoftowi a podane przeze mnie % są to tylko wartości orientacyjne i całkiem możliwe, że mogłyby wytrącić "układ sił" między profesjami z równowagi.