Patrząc na komentarze, widzę, że rzeczywiście zbyt na siłę chciałem to zrobić

Okej. Niech tamto już zostanie... No a w sumie jak graficzne klienty są intuicyjne i proste to czy ma sens zamieszczać tutaj w ogóle screeny? Sam nie wiem... Ale skoro ktos już temu tematowi przylepił etykietkę "ważne", to dokończę com zaczął. Może akurat jest ktoś, kto z tym nigdy nie miał do czynienia, a zaglądając tutaj może się czegoś nauczy. Zobaczymy...
Umieszczę screeny najpopularniejszego Total Commandera oraz LeechFTP, do którego sam się przekonałem i bardzo lubię

Zakładam, że macie już zainstalowane...
Total Commander:
1. Menu: Sieć -> Nowe połączenie... I wpisujemy:
a. miejsce na hasło zostawić najlepiej wolne. Przy każdym połączeniu będziemy musieli wtedy wpisywać hało, coby się połączyć. W ten sposób nie zapomnimy hasła, a i nikt inny, kto jest na kompie nie będzie nam mógł wejść na serwer
b. katalog lokalny i zdalny możemy ustawić, jeśli chcemy, przy każdym połączeniu mieć od razu otwarte te foldery.
c. Pamiętajmy o ustawieniu opcji do przesyłania w trybie pasywnym!
2. Teraz po prostu z listy wybieramy naszą sesję i łączymy się.
3. Teraz wszystko proste. Do kopiowania wystarczy drag&drop, albo klawisze skrótowe takie, jak w Norton Commanderze (na dolnym pasku)
4. Rozłączamy się: Menu: sieć -> FTP Rozłącz, albo nawet jest taki guziczek pośrodku na górze...
Słowem: żadna filozofia
LeechFTP:
1. Menu: File -> Options...
2. Klikamy na taką błyskawicę (po lewej na górze) i uzupełniamy:
3. Jesteśmy połączeni. Wysyłać pliki możemy po prostu metodą drag&drop.
4. Rozłączenie polega na kliknięciu takiej wtyczki (4 ikonka na prawo os błyskawicy).
5. Jeśli Będzie nas męczyło ciągłe wpisywanie tych wszystkich rzeczy za każdym logowaniem, możemy sobie zapisać to w następujący sposób:
a. klikamy na książkę
b. Edit -> Add Folder
c. Edit -> Add Bookmark i wpisujemy to, co wcześniej i gotowe
No w sumie już i tak po komentarzach się trochę zniechęciłem i pomyślałem, żeby w ogóle poprosić modka jakiegos o zamknięcie tematu, no ale niech już tu będzie. Jakby ktoś chciał się czegoś więcej dowiedzieć o protokole ftp lub o obsłudze tych programów, piszcie, a postaram się odpowiedzieć.
No a co do tekstowego ftp: chciałem, żeby po prostu było wiadome, jak to naprawdę wszystko wygląda; no nie wiem... na wszelki wypadek