Zobacz pojedynczy post
stary 26-04-2005, 09:40   #29
Slagolash
Użytkownik Forum

Slagolash's Avatar

Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kwidzyn

Stan: Na emeryturze
Świat: Saphira
Slagolash ma numer GG 3177912
Domyślny

1. Czy zauważasz w Tibii jakieś zachowania graczy typowe tylko dla tej gry lub szerzej - typowe dla gier sieciowych ze świata fantasy? (Np. sposób powitania, sposób rozmowy, szczególne zwroty, szczególne zachowania itd.)
Jeśli zauważasz, to jakie są to zachowania?

Nie wiem, choć skłaniam się ku stwierdzeniu, że tak. Odpowiedziałbym twierdząco, gdybym grał jeszcze w jakieś inne MMORPG, ale Tibia jest moim pierwszym RPGiem, więc nie umiem obiektywnie ocenić, czy te zachowania pasowałyby do innych takich gier...jeżeli chodzi o sam typ zachowań, to na pierwszy rzut oka np. rozmowa między dwoma graczami nie wyróżnia się niczym szczególnym. Oprócz zwykłego ciągu słów lub skrótów można jednak wychwycić specyficzne wyrażenia-np. looter, noob, macroer, mcer, thief, lurer, etc. Są też specyficzne zachowania: gra w "fast hand", afkowanie itd....
Naprawdę nie umiem obiektywnie powiedzieć, czy mogą one występować tylko w Tibii
2. Czy przejmujesz dla siebie jakieś zachowania obecne w Tibii, a jeśli tak, to jakie? A może starasz się zachowywać w grze identycznie jak w realnym świecie?
Tak Co prawda staram się nie być zupełnie wciągnięty w grę i zachowywać się jak rasowy high-lvl, ale nie da się przecież nie przejąć pewnych elementów tibijskiego zachowania. U mnie te elementy to raczej te specyficzne tibisjkie słówka (te co wymieniłem wyżej ;p), nic poza tym.
3. Czy pytałeś (pytałaś) kiedyś kogoś o to, jak powinieneś (powinnaś) się zachowywać w różnych sytuacjach, kiedy grasz w Tibię? A może ktoś pytał Ciebie o takie porady?
Nie, nie pytałem się. Raczej nikt też ode mnie tego nie wymagał. Jedynie na początku miałem parę pytań do kumpli, którzy wczesniej zaczęli grać w Tibię, na temat ogólnego sposobu bycia w Tibii. Pytałem się też co znaczą te dziwne słówka, pytałem się o znaczenie skrótów i to mniej więcej tyle.
4. Czy ktoś namawiał Cię do jakiegoś zachowania/ zgłaszał zastrzeżenia do Twojego zachowania, kiedy nie prosiłeś (nie prosiłaś) o to? Jeśli tak, to w jakich sytuacjach miało to miejsce?
Chyba nie...może jedynie na początku, kiedy zachowywałem się jeszcze po noobowsku parę osób zwróciło mi na to uwagę.
Slagolash jest offline