Ten temat bêdzie o tym, co mnie ostatnio zainteresowa³o. O snach w których ma siê pe³n± kontrolê jak w rzeczywisto¶ci wirtualnej. A jakie mo¿liwo¶ci to daje?
Cytuj:
|
Oryginalnie napisane przez Panowaæ nad snem; Ketih Harary i Pamela Weintraub
Czy chcia³by¶ lataæ jak Superman, przemierzaæ ca³y glob udaj±c siê pod Wielk± Piramidê, w Alpy szwajcarskie czy na piêkn± tahitañsk± pla¿ê? Czy marzysz o romansie ze swoj± ulubion± gwiazd± filmow± ³±cznie z kalifornijskimi zachodami s³oñca, ciep³ymi k±pielami i uczestnictwem w ceremonii wrêczania Oskarów? Czy chcia³by¶ dyskutowaæ o fizyce z Einsteinem, poddaæ siê terapii u samego Freuda, czy wreszcie zostaæ sklonowanym przez Watsona i Cricka? O czymkolwiek marzysz, to po odpowiednim treningu mo¿esz sprawiæ, by marzenie to zrealizowa³o siê w twoim ¶nie.
Prawdopodobnie, dopóki siê nie obudzisz, nie zdajesz sobie sprawy, ¿e ¶nisz. Sen jednak wówczas siê koñczy. Lecz s± ludzie, którzy s± ¶wiadomi tego, ¿e ¶ni±, podczas gdy ich sen w dalszym ci±gu trwa. Prowadzone ostatnio badania wykaza³y, ¿e owi ¶wiadomie ¶ni±cy s± w stanie re¿yserowaæ swoje sny, zupe³nie jak re¿yser tworz±cy film na planie zdjêciowym. Mog± tworzyæ lub niszczyæ postacie, przemieszczaæ siê do odleg³ych miejsc, zmieniaæ swoje dzia³ania, a nawet zale¿nie od swej woli przekszta³caæ ¶nion± sceneriê, pogodê czy rekwizyty.
Oglêdnie mówi±c, dla niewtajemniczonych takie psychiczne akrobacje mog± zabrzmieæ zupe³nie nieprawdopodobnie. Jednak¿e na przestrzeni ostatniego dziesiêciolecia badacze wypracowali serie stosunkowo prostych æwiczeñ umo¿liwiaj±cych uzyskanie takich w³a¶nie ¶wiadomych snów.
|
Fajnie, nie?

Byæ mo¿e zainteresuje siê tym kilka osób. A mo¿e s± na forum ludzie osi±gaj±cy regularne ¶wiadome sny? Ja jestem pocz±tkuj±cym, dotychczas odzyska³em ¶wiadomo¶æ we ¶nie 2 razy i zaraz po tym budzi³em siê :/.
Zachêcam do poszukania stron o ¶wiadomych snach i o sposobach ich osi±gania w internecie, bowiem tatkich stron jest naprawdê sporo.