Axe, swordy. Mimo że sam na codzień używam sworda to uważam że... nic nie jest lepsze. Porównajmy obie typy broni.
Na początku, gdy chcemy kupić broń, ptrzymy na cenę. Tutaj bezapelacyjnie wygrywa axe, ponieważ jest dość łatwo dostępny i tani. Swordy są znacznie droższe, a na młodszych światach możemy godzinę szukać czy ktoś nie sprzedaje fire sworda.
Potem gdy już używamy jakiejś broni, wybieramy się na potworki. Pierwszą rzecz jaką obserwujemy to siła naszych ciosów, jak widać przy axe jest ona większą, podczas gdy sword zadaje słabsze ciosy. Ale tuż po naszych zadawanych ciosach, obserwujemy to co nam zadają potworki i można śmiało stwierdzić że przy swordzie obrywamy mniej.
Podczas wracania z lootowania, napewno odczuwamy więcej dostępnego capa gdy mamy sworda (wyjątek: Giant Sword), widać że są lżejsze. Axe natomiast są cięższe.
Narazie wynik: 2:2
Lecimy dalej. Tym razem idziemy na hunta. Hunt jak hunt, to wiadomo lepsze stworki i możliwość zostania bogaczem, albo bardzo stratny (heh, te uhy). Idzemy z drużyną, załóżmy że jest wsród nas 2 knightów, jeden z axe, drugi z swordem. No i biegnie hero, to kto będzie blokował? Odpowiedź jest jasna: Knight uzbrojony z sworda, podczas gdy axeman będzie w niego walił. Gdyby było odwotnie to by axeman stracił więcej uhów niż swordmen, a zadawane obrażenia przez swordemana, byłyby znacznie mniejsze niż przez axemana.
Dlatego znów remis...
Podsumowanko: Axe, i swordy, mimo wszystkich swoich zalet i wad i ogromnej różnicy, sa podobne. Nic z nich nie jest lepsze, ani gorsze.
Jeżeli chcesz być knightem blokerem, to mimo ogromnych funduszy zdecyduj się na sworda, bo jest lżejszy (więcej miejsca na uhy

), ma większą obronę.
Podczas gdy chcesz ostro bić swym knightem, to zdecyduj się na axe. Bo jest to dość tanie, a walnięcia mogą być porządne.
Moje zdanie: Mimo to wolę sworda...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez djan zathiyu
[...] WOGULE AXE SOM LŻEJSZE OD SWORDÓW I TAŃSZE
|
Napewno są lżejsze? Bo tansze to prawda.
Swordy:
Serpent Sword - 41cap
Fire Sword - 23cap
Bright Sword - 29cap
Giant Sword - 180cap (!)
Axe:
Knight Axe - 59cap
Double Axe - 70cap
Fire Axe - 40cap
Dragon Lance - 67cap
Jak widać porównywać więcej nie trzeba. Mimo że Giant Sword faktycznie waży baardzo dużo i to jest dwuręczny (w sumie Dragon Lance też) ale w porównaniu do broni jednoręcznych, axe są wyraźnie cięższe. Gdyby jeden knight wziął każdy typ z wymienionych tutaj swordów to by potrzebował 273capa, w podczas axe 236capa. Widać mimo to korzyść axe (wcale nie jest mi głupio), bo Giant Sword waży bardzo dużo, dlatego jakbyśmy odjeliśmy go i Dragon Lance to wyjdzie: 93capa dla swordów, a 167capa. Nie muszę już chyba więcej udawadniać, a jednak co mi szkodzi: Waga wszyskich (!) axe w grze (proporcje wzięte z tibia.pl) wynosi 1186.5 (!!), podczas gdy wszystkich swordów 1106.8 (!!!). Dla ciekawych, w grze jest dostępnych 29 swordów i 20 axe.
Chyba nie trzeba już więcej udawadniać...
@Down: Owszem prawda. Tyle że Giant Sword jest wyjątkiem, tak samo jak Pharao Sword. Po za tym liczyłem te bronie, które są powszechne, najczęściej używane. Tak czy inaczej, ogólnie axe są cięższe niż swordy. Chodziło mi o ogólny wyniki, a nie o wyjątki. 
Ok, tylko z swordów dwuręcznych, ciężko będzie znaleźć 2 dwuręczniaka. Chociaż, możnabyłoby Two-handed Sworda podliczyć...