Zobacz pojedynczy post
stary 10-05-2005, 13:34   #15
Quodion
Użytkownik Forum

Quodion's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Servery non PvP są dość specyficznymi rodzajami. Można by powiedzieć że jest to server treningowy. Czemu? Ano, prawie każda osoba, która zaczyna grać w Tibie, zaczyna włąsnie od non PvP. Głównie dla ostrożności że nikt ją nie zabije. Jednak też najczęściej nie zna zasad i myśli że wszystko jej wolno. I rośnie najczęściej z newbie, n00b. Tak czy inaczej, taki n00b przechodzi na PvP bo myśli że już wszystko wie, a dodatkowa opcja zabijania zachęcą ją (myśli że to on, a nie jego będą zabijać). Potem najczęściej rezygnuje z Tibią, bo nie umie grać na servie PvP i jest dość często zabijany za zachowania non PvP'owca. Oczywiście nikogo niechciałem obrazić tym specyficznym tekscie.
Dlatego polecam od razu grę na PvP (chociaż sam też na początku grałem na non PvP (Astera, Pacera ).
Myślę że wtedy szybciej zrozumiesz czym jest prawdziwa gra, podczas gdy na non (n00b?) PvP możesz się nauczyć "chamskiego" grania.
Ale to twoje zdanie...

Jeżeli jednak wybierzesz PvP i będziesz chciał wybrać jakiś server, to nie wybieraj serva PvP enforced. Sever PvP i PvP enforced się bardzo różnią. Tam jest rzeźnia (wyłączone kary za zabijanie).

@Down down (Dwimenor): Heh, sugerujesz że na non PvP nie doszłem nawet do 10lvl? Skąd, na Pacerze mam 24lvl palladyna. Mógłbym grać dalej na Pacerze, ale zmieniłem server . Zmieniłem server bo koledzy mnie namówili. Gdybym chciał to bym dalej grał na Pacerze, mam tam wszystko co prawdziwy paladyn potrzebuje (crown set, kasa, dobre skile). Po za tym czy napisałem że uważam non PvP za wylęgarnie n00bów? W żadnym wypadku, tylko że naprawdę dużo osób może się stać n00bami. Te servery mogą być naprawdę piękne, tyle że co z tego jeżeli poszło się na hunta (np. dragi) przychodzi jakiś n00bek i zgarnia cały loot, a w dodatku nic nie można mu zrobić. Prawdą jest że non PvP też mają plusy. Chociażby nie musisz się martwić żadnymi trapami (przez ludzi, nie zlurowane potwory) czy grasujący w okolicy PK (własnie przed chwilą mnie takich dwóch zabiło bo miałem mało hp (pozdro Nupanu dark druid i Fillandar)). Ja tylko ostrzegłem i wypowiedziałem swoje zdanie. Czyżby to było zabronione?
Edit: Masz rację. Owszem, mam wrażenie że większość n00bów rodzi się na non PvP, bo nie raz widziałem rozmowę osóbki, która ukradła loot z potworka high lvlowi, a potem niechciała oddać i tłumaczyła że na non PvP tak jest i jest dobrze. Jednak nie uważam ją za wylęgarnie. Aż tak źle nie jest. Co do przenosni to ok. Nie do konca ją zrozumiałem.

Ostatnio edytowany przez Quodion - 11-05-2005 o 18:33.
Quodion jest offline   Odpowiedz z Cytatem