Zobacz pojedynczy post
stary 17-05-2005, 18:58   #1
Stefan12532
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 09 2004

Żarówka "Czas nie miecia błędów" czyli jak nie popełnić błedu ort. na forum.

Zauważyłem, że coraz wiecej ludzi na forum popełnia błedy ortograficzne typu "muj tata jest nubem". Przecież, że "mój" się pisze przez "ó" nauczyciele wkuwają dzieciom od 1 klasy podstawówki. Postanowiłem, że umieszcze na forum mały poradnik ortograficzny, aby błedów na forum było coraz mniej. A więc do roboty czytać uważnie

Zasady ortograficzne:

Rz piszemy:

1. Gdy wymienia się na r w innych formach tego samego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. starzec, bo stary; morze, bo morski.

2. Po spółgłoskach: b, ch, d, g, j, k, p, t, w, np. brzuch, chrzan, grzechotnik.

3. W rzeczownikach rodzaju męskiego zakończonych na:

* -arz, -erz, np. murarz, tancerz;
* -mistrz, -mierz, np. sztukmistrz, kątomierz.

4. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. rzeka, nietoperz.

ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z Ż

Ż piszemy:

1. Gdy w innych formach tego samego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych wymienia się na: g, ź (zi), z, dz, dź, h, s, np. uważny, bo uwaga; każe, bo kazać; pieniążek, bo pieniądz.

2. Po spółgłoskach: n, l, ł, r, np. inżynier, lżej, małż, skarży.
3. W partykułach -ż, -że, np. ależ, skądże.
4. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. żart, pożyczka.

ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z Ó

Ó piszemy:

1. Gdy wymienia się na o, e, a w innych formach danego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. miód, bo miodu; pióro, bo pierze; skrócić, bo skracać.
2. W wyrazach zakończonych na -ów, -ówka, -ówna, np. psów, lodówka, młynarzówna.
3. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. półka, żółty.

Uwaga: Nigdy nie piszemy ó na końcu wyrazu.

ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z H

H piszemy:

1. Gdy wymienia się na g, z, ż, ź, dz w innych formach danego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. wahać się, bo waga; błahy, bo błazen; druh, bo drużba.
2. W wyrazach rozpoczynających się cząstką hekto-, higro-, hiper-, hipo-, np. hektolitr, higrometr, hiperpoprawny, hipopotam.

3.W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. huśtawka, bohater, herb.

PISOWNIA WYRAZÓW Z Ą, Ę

1. W wyrazach rodzimych i spolszczonych, np. wąski, trąbka, ręce, gęś.

2. W końcówkach form deklinacyjnych w liczbie pojedynczej:

* -ę w mianowniku, np. książę; -ą w narzędniku rodzaju żeńskiego, np. książką;
* -ą i -ę w bierniku, np. panią, tamtą, imię, stronę.

3. W cząstkach form koniugacyjnych:

* w końcówkach form osobowych: (ja) idę, (oni, one) idą, umieją;
* w cząstkach: -ął, -ęł, -ęl, np. wziął, wzięła wzięliśmy;
* w końcówkach form nieosobowych, np. wziąć, pisząc, ścięto;
* w końcówkach imiesłowów przymiotnikowych, np. stojący, zaklęta, wzięte.

Myśle, że na tyle wystarczy, bo jednak forum było by nudno gdyby było idealne a zresztą najwięcej błedów popełniane jest przy ortografii. Te wszystkie pisownie "nie", interpunkcje, ominiemy Pozdro ^.^

Zasady oraz obrazy pochodzą ze strony: http://www.ortograffiti.pl/zasady.html

Ostatnio edytowany przez Stefan12532 - 17-05-2005 o 19:57.
Stefan12532 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.