Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
Moze przestalbys wnioskowac i zaczal sluchac innych ludzi.
Nie wiem czemu zaczynaja palic inni, ale ja np kiedys zaczelem palic tylko dlatego, ze wszystko wokolo zaczelo sie walic. Wiekszosc moich marzen legla w gruzach. I uprzedzam - niech nikt nie nazwie mnie 'slabym psychicznie' bo malo o mnie wiecie. Fajki mnie poprostu uspokajaly - tak samo jak innych muzyka, piwo, medytacja tak mnie fajki. I byle w pelni swiadomy na co sie pisze - ze podpisuje na siebie 'wyrok smierci' jak to piszecie 
|
Słucham, wnioskuję i na jedno wychodzi... jedni to robią dla szpanu, inni dlatego, że - zupełnie jak narkomani - oderwac się od życia.
Nie trzeba wiedziec o tobie dużo, by stwierdzic, że brakuje ci silnej woli - świadczy o tym twój stosunek do fajek.
Cytuj:
Jakiego zabijania siebie!!!??? Ale spoko - pojde twoim tropem. A samobojca - on tez zabija siebie dla szpanu?
|
Samobójca zabija siebie, by odejśc z tego świata. Dlaczego więc nie pójdziesz jego tropem i nie skończysz tego szybko, zamiast torturowac się przez całe życie?
Cytuj:
TheNatoorat jesz chipsy, hamburgera od czasu do czasu (ale sie uparlem )? Kazdy kto je to gowno, pije napoje typu pepsi - tez siebie ZABIJA i jakos nikt nie narzeka.
|
Chipsów nie jadam, hamburgera nie dotknę, cola? Jak już wypiję, to pół litra i nie codziennie - najwyżej co 2 tygodnie.
Mylisz się, że nikt nie narzeka - ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na skutki amerykanizacji naszego kraju i jej minusy.
Ktoś, kto dba o siebie zrozumie, że to wszystko szkodzi, podobnie jak papierochy. Osoba, która wie, co robią one z ludźmi nie tknie ich - i tu wyjawia się ich szacunek do własnych siebie.
Cytuj:
A twoje wnioski - to nie sa twoje wnioski. To nagonka - wy popadacie w skrajnosc. Myslicie, ze kazdy kto pali to szpaner, pozer, samobujca etc. A gdzie miejsce na zastanowienie
|
Nad czym tu się zastanawiac? Nad tym, że palacz nie potrafi ułożyc sobie życia i dlatego "uspokaja" się... ginąc?
Cytuj:
Poczytajcie sobie ostateczne badania nad nikotyna. Szansa zachorowania na raka pluc u palacza jest tylko znikomo wieksza niz u niepalacego.
|
Tak, tylko jest jeden problem - 90% zachorowan na raka spowodowane jest paleniem tytoniu.
Jest też wiele innych chorób powodowanych tym - choroby skóry, układu krwionośnego i wiele innych.
Cytuj:
Za kazdym dniem, kiedy idziesz ulica wdychasz spaliny samochodowe, ktore sa nie mniej szkodliwe niz te oslawione substancje smoliste. Zabawne co? Teroretycznie przez 2/3 swojego zycia jestes biernym palaczem - bolesne?. Taka roznica, ze palacy troje sie z wlasnej woli - jest calkowicie tego swiadomy. A ty trojesz sie spalinami i tego nie wiesz.
|
Teraz ty spójrz na najnowsze badania nad nikotyną - jeden papieros powoduje 14x większe szkody w organiźmie osób postronnych niż półgodzinne wwąchwianie spalin samochodu.
Trucia się spalinami innych samochodów nie można nazwac nawet truciem siebie. Nie zależy od ciebie, czy ludzie będą dalej jeździc czterośladami i kopci c ci w nos.
Ty, paląc wśród innych ludzi, przy okazji dusisz ich. Mój organizm jest 3x bardziej wrażliwy na syfy zawarte w twojej używce, tak jak organizm każdego niepalącego człowieka.
Pomyśl o swojej rodzinie - a jeżeli to cię nie rusza - zasuwaj na balkon i tam pal te śmieci.
Cytuj:
Jedzac roznego rodzaju dzemy ze sklepiw, pasztety, kielbasy pochlaniamy roznego rodzaju smieci, ktore demoluja nasz organizm.
|
To nie jedz dżemów, pasztetów i innych śmieci - żyw się lepiej petami.
Cytuj:
Jedzac roznego rodzaju Ramy i Kasie pozerasz miliony gram tluszczow nienasyconych, ktoram, jak podaja badania, sa BARDZO SZKODLIWE dla organizmu ludzkiego.
|
A skąd ty możesz wiedziec, czy jem Kasie, Ramę czy Creme Bonjour?
Każda substancja - spożywana z umiarem - przynieśc może pozytywne skutki w działaniu orgranizmu.
Cytuj:
I w takiej sytuacji, kiedy truje sie non stop ludzie mowia mi - fajki zabijaja. Szczena mi opada.
|
W takim razie niech ci odpadnie i pójdzie w dal.