Nie !!! Siła magii nie zależy od broni. Zależy tylko i wyłącznie od mlvl'u i lvl'u.
Obrażenia od magii zależą natomiast od od stuff'u oraz od shieldingu. Zazwyczaj expuję z kumplem knightem (ja jestem sorckiem). Jesteśmy obydwoje na 30 lvl'u, on ma lepszy sprzęt i lepszy shielding oczywiście. I nie mam wątpliwości co do tego, że od bh (na przykład) on obrywa znacznie mniej niż ja.
Drugi przykład. Często chodzę na DS'y (one wysysają życie, zakładam że to magia, no bo co innego). Ja jak już dostaję od DS'a to zazwyczaj ponad 100hp. Raz pewien knight pokazywał mi jak bierze DS'y na klatę (na jednego schodziło mu około 3-4 uh

(ale to nie ważne). Zabił przy mnie około 5 DS'ów i nie widziałam, żeby stracił więcej niż 90 hp. Na pewno miał więc lepszy shielding ode mnie, a i stuff zapewne też.
Więc w jakimś stopniu to co masz na sobie oraz twój shielding wpływa na obrażenia od magi, choć na pewno w znacznie mniejszym niż na obrażenia od miecza itp.
I jeszcze jedno moje spostrzeżenie: choć nie dałabym za to ręki uciąć, to wydaje mi się że znaczenie ma też to czy jesteś na full def czy na full attack (mówię o tym ile dostaniesz od magii, a nie o tym jakie zadasz obrażenia). Z moich spostrzeżeń wynika, że obrywam mniej jak jestem na full def.