eh no dobra. powiem moze w ten sposob...
ograniczam pasmo lacza do 10KB/s w obie strony po to, bo jak pewnie wiecie, transmisja danych ktora idzie w swiat nie jest zawsze stala. ograniczajac pasmo do stalej wartosci (10KB/s spokojnie wystarczy) rezerwuje taka ilosc kbps zeby inne programy typu gg czy p2p (w moim przypadku torrent) nie nachodzily mi na pasmo tibii. bo lag jako taki przy uzywaniu p2p czy gg jest spowodowany tym, ze lacze musi podzielic jakos pasmo na 3 (i nawet wiecej) ale rozdziela to dynamicznie, czyli - na przyklad serwer gg, wysyla nam jakies dane o ktorych nawet nie wiemy, czyli sprawdzanie lacza czy cos (duzo operacji sie tam dzieje) i czasem sie tak zdaza ze gg zajmuje dajmy na to 30KB/s w ciagu dajmy na to 2 sekund. i to sie potem odbija na naszych lagach w tibii.
testowalem juz granie przy wylaczonym prawie wszystkim i przy normalnym obciazeniu systemu i mojego lacza. nie ma zadnej roznicy. z tym ze jak wlaczam ograniczenie pasma to lagow w ogole nie mam. ot co, trzeba potrafic sobie pokonfigurowac internet
slyszal ktos z was o czyms takim jak na przyklad netlimiter?
jestem przekonany w 100% ze nie jest to wina mojego internetu (sorry, ale ile z was tez ma neostrade?) i nie bardzo wiem gdzie moze byc ten blad.
zostaja chyba tylko 2 opcje :
1) wina klienta tibii
2) wina niekompatybilnosci do bibliotek win xp
@Hiey - typowe elementarne braki wiedzy - sam sie lepiej wylacz, slyszales o czyms takim jak win2k? i co myslisz ze ludzie ktorzy to wymyslili to graja w tibie? mysle ze sam masz problem z tibia, jezeli w kazdym zdaniu doszukujesz sie nie wiadomo czego.
bdw poczytaj sobie o rezerwowaniu pasma
@$corcerer - z calym szacunkiem, ale ten post nie przypomina twoich wczesniejszych postow. mialem nadzieje ze sie cos dolaczysz do rozwiazania problemu, bo przewaznie pisze cos konkretnego i rzeczywiscie masz racje, ale tym razem nie wydaje mi sie.
"dodam ze mam dosc dobry komputer za ponad 3k (sama skrzynia), wiec nie sadze zeby czegos bylo za malo - tibia to nie doom 8 "
wiesz czemu tak napisalem? bo poniewaz akurat studiuje informatyke i potrzebuje raczej dobrego kompa a nie chcialem pisac dokladniej konfiguracji, wiec przyblizylem jakos do ceny (nie chwale sie przeciez). i dlaczego porownuje do takiej gry (tak, napewno kiedys bezie

) ? bo sporo czytam to forum i naprawde 90% uzytkownikow nie potrafi powiedziec co to jest rendering, po co sie wykorzystuje potoki na karcie graficznej itp. porownalem to do gry ktora w porownaniu jest kosmicznie wymagajaca (quake 4 ma chodzic pod x-box 2 ktory ma na pokladzie 3 procki 2,5ghz kazdy).
aha, czemu rezerwuje pasmo? zeby inne procesy nie nachodzily na pasmo tibii.
dowod? wlacz sobie sciaganie jakiegokolwiek torrenta (p2p), nawet zeby lecialo 10KB/s, i potem otworz sobie stronke
www.tibia.pl. i co? przeciez sciagasz tylko 10KB/s :/ dalej nie bede pisal bo bedzie, ze sie wymadrzam.
naprawde nie chce nikomu popsuc humoru, ale to co piszecie jest jakos nie zgodne z logika, bo co ma piernik do wiatraka kiedy dajmy na to wchodze na tibie o 5 rano kiedy jest malo ludzi i akurat mam lacze wolne i nic nie sciagam i az chce sie isc z kumplami na hunta bo akurat wtedy lagi sa najmniejsze bo serwer nie jest tak bardzo obciazony a tu po 3 minutach freez :/
jezu czlowiek napisze jedna linijke a potem musi sie z niej tlumaczyc