Zobacz pojedynczy post
stary 10-06-2005, 14:35   #49
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Stan: Na Emeryturze
Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Cytuj:
Tych dwóch gości tłumaczy mi, cytuje: "To niemozliwe!"
No nareszcie się pokapowałeś.

Cytuj:
Poza tym twardo stoje na swoim, bo opisuje to, co mi się przydarzyło, a nie wymyślam jakieś historyjki.
A ja twardo stoję na tym, czego nauczyło mnie życie, gadki z różnymi oszołomami oraz lektóra różnych książek. I zweryfikowane fakty.

Cytuj:
Hmmm, niejestem informatykiem, więc niepróbuje tego wyjaśnić, takie sprawy zostawiam ludziom z wiedzą dużo większą ode mnie, ale po to tu postuje, żeby ktoś wyjaśnił bądź wysnuł jakąś bardziej prawdopodobną hipotezę niż moja.
Przeczytaj mój post. Nie twierdzę, że mam rozległą wiedzę w dziedzinie informatyki, ale pewne rzeczy jakoś potrafię wyjaśnić. Nikt nie jest nieomylny. W tym przypadku jednak prawdopodobieństwo błędu jest marginalne.

Cytuj:
PS. Czy takie coś mogło się przytrafić jedynie osobie z rozległą wiedzą informatyczną, znającą się na programowianiu itp. ???
Nie, bo taka osoba raz że wie z czego biorą się takie czy inne rzeczy, dwa że wiedziałaby co jest grane, trzy, wie co ma w kompie. Taka osoba wie co sie dokładnie mogło stać, i wie też że taka sytuacja, którą ty opisujesz jest bujdą na resorach. Poazeym poczytajmy rtfm.killfile.pl:
Cytuj:
Nie ogłaszaj, że znalazłeś błąd

Kiedy masz problem z kawałkiem kodu, nie twierdź, że znalazłeś błąd, dopóki nie będziesz tego absolutnie pewien. Podpowiedź: dopóki nie pokażesz kodu łatki, która naprawia błąd, bądź testów porównawczych z poprzednią wersją, które pokazują nieprawidłowe zachowanie, prawdopodobnie nie jesteś wystarczająco pewien.

Pamiętaj, że mnóstwo użytkowników nie miało takiego problemu. W przeciwnym wypadku poznałbyś rozwiązanie podczas czytania dokumentacji i przeszukiwania sieci (bo zrobiłeś to, zanim zacząłeś narzekać, prawda?). A to oznacza, że najprawdopodobniej to Ty popełniasz błąd, a oprogramowanie jest w porządku.

Osoby, które napisały oprogramowanie, włożyły dużo ciężkiej pracy, by działało ono jak najlepiej. Twierdząc, że znalazłeś błąd, sugerujesz, że ktoś coś gdzieś zrobił źle i najczęściej w ten sposób obrażasz tego kogoś - nawet jeżeli masz rację. Bardzo niedyplomatycznie jest zakrzyknąć "błąd" w polu tematu.

Zadając pytanie, najlepiej zaznaczyć, że prawdopodobnie to Ty coś robisz nie tak, nawet jeśli jesteś pewny, że znalazłeś błąd. Jeżeli rzeczywiście coś jest źle, dowiesz się w odpowiedzi. Postępując tak, jak radzimy, stawiasz się w sytuacji, w której maintainerzy będą chcieli raczej Cię przeprosić, jeżeli faktycznie był błąd, niż zdenerwują się, że oskarżasz ich o błąd, który sam popełniłeś.
Coś dodać?

Dżizas!
$corcerer jest offline