Zobacz pojedynczy post
stary 11-06-2005, 18:14   #11
Cebix
Użytkownik Forum

Cebix's Avatar

Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie

Domyślny

Jeśli używasz Radeona(domyślam się, że tak, bo to głównie na nich ten problem występuje), to są dwie możliwości:

1. Masz zainstalowany Catalyst Control Center(napisałeś, że instalowałeś najnowsze sterowniki, więc będę się opierał na tym, jak u mnie on wygląda) - wtedy "koło zegara" powinna być ikonka "ATI", kliknij na nią 2x, w okienku, które się pojawi(rozumiem, że skoro nie kumasz "za bardzo" to raczej tam nie grzebałeś w ustawieniach ) po lewej stronie będzie gdzieś opcja "3D", lub coś w tym stylu(już nie używam ccc, ale o tym dalej ) i tam będą głębsze opcje, jeśli dobrze pamiętam to pierwsze z nich to powinny być Antialiasing i Anisotropic filtering <- obie ustaw na "let application decide" --- Jakbyś się pytał to te funkcje służą do polepszania jakości grafiki 3D w najnowszych grach(nie wiem dokładnie jakich, ale AA to coś z modelami, a AF to z teksturami - teoretycznie Tibia nie powinna się z nimi kłócić, ale no cóż...), zastosuj, ok. Sprawdź, czy coś w Tibii się zmieniło.

2. Masz zainstalowany Ati Control Panel(aktualnie ja go używam) - Prawym na pulpit, Właściwości, Ustawienia, Zaawansowane, 3D, Ustawienia 3D dla DirectX (bo Tibia chyba używa DirectX, jeśli nie, to niech ktoś mnie poprawi - jeśli nie używa to zrób to samo, co opiszę dalej, tylko że włączająć w to OpenGL) Użyj ustawień użytkownika, w nowym oknie zaznacz przy opcjach 'Antyaliasing' i 'Filtrowanie anizotropowe' opcje: 'Zależnie od aplikacji', Zasotuj, Ok. Sprawdź Tibię.

Jeśli używasz kart nVidii - powinno to wyglądać podobnie jak w p.2(z tego, co pamiętam, nVidia nie utworzyła czegoś na styl ccc, tylko zostało przy Panelu sterowania - poprawcie mnie jeśli się mylę ), ale nie jestem pewien, ponieważ nigdy nie miałem GeForców .

Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z tego, co napisałem powyżej, bo ja za cholerę nie mogę

Pozdrawiam,
Cebix.

Ostatnio edytowany przez Cebix - 11-06-2005 o 18:18.
Cebix jest offline   Odpowiedz z Cytatem