Witam. Zastanawialiscie sie czy to w jaki sposob cos powiemy jest wazne?
Spece od zachowan ludzki doszli do wniosku, ze tresc to tylko 5% przekazu. Pozostala czesc to to w jaki sposob to owimy i gesty. Ja tutaj skupie sie na konkretnym 'znaczeniu' pewnych slow dla naszej podsiadomosci.
Wielu z nas dosc czesto nieswiadome bombarduje swoje dzialania uzywajac slowa 'nie'. Jak to dziala. Czytelniku powiedz na glos 'nie mysl o niebieskim', 'nie mysl o sloniu'. Lwia czesc z was napewno najpierw pomysli o niebieskim kolorze. Dzieje sie tak daltego, ze podswiadomosc ludzka nie dopuszcza do siebie zaprzeczen. Chodzi konkretnie o to, ze aby czemus zaprzeczyc musi najpierw to przywolac.
Konstrukcja wyrazow z nie dosc czesto prowadzi nas do nieprzyjemnych sytuacji. Ile razy kazdy z nas slyszal: 'nie denerwoj sie', 'nie rob tego'. W wiekszosci przypadkow osoba do ktorej powiemy pierwsze zdanie zezlosci sie
Taka budowa wyrazow z nie dziala tylko w trybie rozkazujacym, wiec nie bojcie sie mowic "nie jestem glupi"

Mozg przyjmnie to od razu bez przetwarzania
Drugim ciekawym slowem jest 'ale'. Ma ono ta magiczna wlasciwosc, ze uniewaznia to co jest przed nim

Np mowiac do dziewczyny 'jestes ladna, ale..' spowodojemy, ze poczuje sie ona troszeczke nieswojo, bo nasze stwierdzenie ze jest ladna zostanie zastapione tym co powiemy po 'ale'. Z konstrukcji z 'ale' mozemy smialo korzystac w szkole/pracy: "wiem, ze sie spoznilem, ale (i tutaj walimy scieme). Jest jednak jeden warunek, zeby konstrukcja dzialala na nasza korzysc. Czesc po ale nie moze byc mocno zwiazana z czescia przed. Chodzi o to, zeby w pewien sposob odwrocic uwage rozmowcy od tego co chcemy przekazac. Mozna to zrobic na milion sposobow - chociazby mowiac, ze ptaszek na lawce jest naprawde piekny
Takich 'magicznych slow' jest bardzo duzo. Niektore jak wlasnie 'nie' zostaly opisane w ksiazce A.Batko "Sztuka perswazji" skad bralem przyklady

Jesli na forum sa osoby ciekawe co to za slowa z checia opisze je. A jest ich dosc sporo i napewno przydaja sie w zyciu codziennym do komunikacji
EDIT: post napisany na podstawie ksiazki "Sztuka Perswazji" A. Batko - wszystkim goraco polecam ta lektore