Cytuj:
Nie. Nauke programowania w Pascalu uwazam za strate czasu. C tez doskonale nadaje sie do nauki podstaw. Byc moze to tylko moje przyzwyczajenie, bo sam wlasnie zaczelem od C. Dobrze na tym wyszlem, bo wiekszosc ludzi, ktorych znam i ktorzy zaczynali od Pascala znudzili sie programowaniem po paru tygodniach.
|
Wiesz, ja zaczynałem 'zabawę' z programowanie raczej dziwnie. Bo to był przeskok z logo na basica, z basica na c++, z c++ na pascala i powrót do c++. Pierwsze dwa jeszcze na 8bitowcach. Zahaczyłem też o kilka różnych innych jezyków, i uważam , że C++ był, jest i jeszcze długo będzie potęgą. I jeśli ktoś na poważnie myśli o programowaniu, to 'c++ is the way.'
Nie wspominając o tym, że 90% oprogramowania jest tworzone w cpp.
Cytuj:
Skad taki wniosek? Owsze 'jedynka' byla koszmarem. Strasznie niedopracowana. Ale dwojka to juz dosc przydatne 'narzedzie'. Zdaje sobie sprawe, ze dalej o wiele bardzoej potezniejszym jest jezyk c/c++. Ma wieksze mozliwosci, poparcie itp. Ale java jest 2 jest calkiem mocna. Potrzeba tylko czasu. I moim zdaniem to wlasnie w JAVIe najlepiej sie uczyc OOP.
|
Ale po co korzystać z czegoś, co jest mniejsze, gorsze i ma chorą składnię (mam wielką niechęć do składni tak javy, jak i C#, który do javy jest bardzo podobny. Wolę mój kochany, cpp'owy burdelik), skoro ma się c++ na wyciągnięcie ręki? To mi przypomina dreptanie naokoło.
Cytuj:
A c#? NIestety nie mam zdania bo najnormalniej w swiecie nie probowalem jednak wole bawic sie w Javie.
|
Jedno i drugie dla mnie jest jeno parodią =P
Cytuj:
Zakladam, ze ktos kto chce sie uczyc programowac ma jako-taka znajomosc srodowiska Win lub Linux. Instalacja DJGPP jest banalna - o ile przeczyta sie 'instrukcje'.
|
Banalna, psia krew. Na '98 banalna, ale spróbuj zmusić djgpp do działania pod win2k, czy innym ntku. Przypomina to łapanie komara w locie za skrzydło =P
Cytuj:
Pozatym osobiscie uwazam, ze Dev nie jest najlepszym narzedziem dla poczatkujacego I wlasnie dlatego, ze ma ZA DUZO mozliwosci. Mozna sie poprostu pogubic
|
A nikt nie każe ze wszystkich możliwości korzystac. Poza tym - w tej chwilii VCpp i Dev-Cpp są najbardziej rozpowszechnionymi IDE w światku programistycznym, i większość tutoriali jest pisana pod nie (bo trzeba wspomnieć o tym, że co kompilator to inny język =P)
Cytuj:
A takie rzeczy jak Visual C to sa juz dla sredniozaawansowanych. To dziwne stwierdzenie - przyznaje. Ale uwazam, ze do pewnych spraw trzeba 'dojrzec programistycznie'. Inaczej wyjdzie z tego kaszana i pseduo-programista.
|
Heeeej, ja odkąd pamiętam siedzę w VC++ i mi całkiem dobrze idzie, nie przesadzaj =P