Uważam, że nie ma sensu dzielić języki na takie, "które są głupie", a które nie.
Jeżeli miałeś jakąś styczność z programowaniem proponuję naukę języka z książką "ANSI C" Kernighana i Ritchie'ego(tak, autorów C). Możesz mieć problemy z dostaniem tej pozycji, bo ja mam wydanie z '88, ale wydaje mi się, że jest chyba nowsze wydanie z Wydawnictwa Naukowo-Technicznego.
Jeżeli chodzi o środowisko programistyczne, to jeśli chcesz sie uczyć to w sumie nie ma większego znaczenia. Aha, tak jak ktoś tam wyżej napisał, odradzam użytkowanie Buildera Borlandu. Jest po prostu denerwujący.
Język C jest ściśle związany z sytemem Unix, posunę się dalej: został dla niego opracowany. Pomimo tego jest na tyle elastyczny, że nie jest przywiązany do konkretnego systemu czy maszyny, co jest zresztą cechą charakterystyczną dzisiejszych języków programowania wysokiego poziomu.
Aha zapomniałbym: warto niekiedy zająć się algorytmiką. Pomoże ci to w pisaniu wydajniejszych programów. Pozycje, które polecam: "Rzecz o istocie informatyki" - Dawid Harel, oraz "Sztuka programowania" Donalda E. Knutha, tyle że wybierając tą pozycję, musisz mieć przynajmniej minimalną wiedzę z zakresu analizy matematycznej itp.
Ostatnio edytowany przez Kondzio - 05-07-2005 o 10:57.
|