Zobacz pojedynczy post
stary 24-03-2004, 09:17   #2
Kaczor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 02 2004

Domyślny FAQ: Jak nie dac sie "shackowac"

W zwiazku z tym ,ze na forum ktos ostatnio czesto zamieszcza jakies lamerskie linki z trojanami postanowilem napisac maly FAQ, ktory mam nadzieje przyda sie komus i uchroni przed utrata ciezko wypracowanej postaci.Prosze o ewentualne komentarze i poprawienei bledow jesli cos jest bedzie nei tak.

1.Pod zadnym pozorem nigdy nie sciagaj plikow(niby screenow,filmow itp.) z rozszerzeniem exe ,scr, bat na 95% mozesz byc pewien , ze to wirus/trojan/robak.

2.Miej swiadomosc, ze wiekszosc osob, ktore zamieszcza w swoim dziale download jakies cheaty, ma mozliwosc dodania do nich trojana/keyloggera.Pobierajac je ryzykujesz, ze moze zostac wykradzione Ci haslo(o ile nie masz odpowiedniej ochrony ), wez pod uwage, ze pomimo tego ze program mzoe byc czysty od trojanow to moze zawierac niewykrywalnego backdoora zaimplementowanego przez tworce(patrz Tibia Bot Lite by AFX).Miej swiadomosc ryzyka

3.Uzywaj DOBREGO firewalla (najlepiej z autentyfikacja pakietow, polecam Sygate Personal Firewall Pro do sciagniecia na www.sygate.com ), zmniejsza to ryzyko wyslania danych do "hakera", jesli juz zlapiemy trojana/robaka (zmneijszy ale nie wyeliminuje!!)

4.Zablokuj w Outlooku mozliwosc wysylania maili(wiem, ze to bolesne i klopotliwe, ale...to Twoj wybor).Czesc trojanow wysyla przechwycony plik z haslem przez maila(a pozniej jest zdziwienie "przeciez mam firewalla, jak mogli mnei shackowac").Zawsze mozesz uzywac webmaila, to bardziej klopotliwe , ale tez bezpieczniejsze

5.Uzywaj DOBREGO antywira ,najlepiej z ochrona w czasie rzeczywistym (np. produkty Symanteca www.symantec.com), jesli nie masz ochrony w czasie rzeczywistym, to skanuj swoj komputer czesto(raz dziennie na przyklad) skanerami online(strona symanteca, mks-skaner online i inne)

6.Pod zadnym pozorem nie graj w Tibie, ani nie sprawdzaj maila, ktory masz podany do odzyskiwania hasla w zadnej kafejce internetowej.To najgorsze co mozesz zrobic, bo administrator kafejki ma wszystko jak na tacy i od jego zyczliwosci zaelzy co z tym zrobi.Dbaj o maila, ktory masz do odzyskiwania hasla, niech nie bedzie to jakies gowniane yahoo z systemem pytanie/odpowiedz(latwe do zlamania) , miej haslo trudne do skrackowania(kombinacja malych i duzych liter oraz liczb)

6.Pod ZADNYM pozorem nie podawaj nigdzie swojego hasla i numeru konta( oczywiscie oprocz gry i forum na www.tibia.com).Nie wierz w to ,ze dostaniesz jakies darmowe itemy lub tym podobne bzdury.Dajesz komus haslo i nr konta nie masz postaci, to proste.Podobnie w samej grze, GM NIE MA PRAWA PYTAC CIE O HASLO, kazdy kto pyta cie o haslo i numer konta to oszust i "haker-lamerek"

7.Zainstaluj program ad-aware ( http://www.webattack.com/get/adaware.shtml ) i skanuj nim komputer raz dziennie.Wykryje keyloggery i tym podobne badziewia.

8.Sciagnij i zainstaluj probna 30 dniowa wersje programu TDS-3(potezne narzedzie do walki z trojanami do pobrania na http://tds.diamondcs.com.au/ ) , niby tylko 30 dni , ale masz przez ten czas ochrone , no i mozesz sprawdzic czy nie masz jakiegos trojana(ewentualnie wykryc i usunac istniejacego).Miej swiadomosc, ze moga istniec trojany nie dajace sie wykryc przez program antywirusowy, wtedy pomoze ci TDS-3

9.Nie uzywaj takich produktow Microsoftu jak Internet Explorer i MSN messenger.IE ma kolo 40 znanych luk w zabezpieczeniu, pozawalajacych przy pomocy pewnych skryptow przejecie kontroli nad systemem przez nieautoryzowana osobe(ale to juz wyzsza szkola jazdy).MSN moze sluzyc do wysylania hasla, przechwyconego przez trojana, ewentualnie do przesylania wirusow/trojanow etc.

10.Nie dawaj hasla i nr konta nawet osobom , ktore ufasz.Moze one Cie nie oszukaja, ale nie masz pewnosci ,ze poziom zabezpieczen na ICH komputerze jest zadowalajacy.Co z tego ,ze zamienisz swoj komputer w twierdze, jesli slaby punkt bedzie na jakims innym kompie.

11.Kasuj wszystkei maile z nieznanych zrodel, pod zadnym pozorem nie otwieraj zalacznikow od nieznanych osob.

12. Najwazniejszy punkt NIE BADZ ZBYT PEWNY SIEBIE , jesli ktos mysli ,ze ma antywira i to go uchroni przed wszystkimi zagrozeniami to sie myli.Widzialem tez na forum podejscie "jesli nie uzywam cheatow to mnie nie shackuja" , owszem to zmniejsza ryzyko ale go nie likwiduje, zawsze mozesz kliknac trefny link na www.tibia.pl ;]

Mam nadzieje, ze to sie komus przyda, jesli mi cos przyjdzie do glowy to bede to dodawal sukcesywnie do posta.Jesli moderatorzy uznaja ten post za wartosciowy to mozna go przypiac;]
Kaczor jest offline   Odpowiedz z Cytatem