Zobacz pojedynczy post
stary 13-07-2005, 10:57   #14
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

Wy tu wszyscy o paleniu i cpaniu, a main theme to jest seks uprawiany przez 13-latkow. Wiec ja sprobuje wypowiedziec sie conieco na ten wlasnie temat.

Juz nawet nie bede mowic, ze odbywanie stosunkow plciowych przez osoby ponizej bodajze 15 (czy 14, nie pamietam) roku zycia jest zabronione przez polskie prawo, bo na to nasze prawo i tak kazdy zlewa jak tylko moze. Chodzi mi o to, ze uprawianie seksu w wieku 13 lat jest cokolwiek... smieszne. Tak, smieszne. I zalosne. I jakby nie patrzec - bezsensowne. Skad taka 12-13 latka ma wiedziec, jak czerpac z tego przyjemnosc? Ach, no tak, zapomnialem - "Bravo" ja nauczylo. Grupa "dojrzalych, odpowiedzialnych i doroslych" osob z tego pisemka ja uswiadomilo. Oni nie zdaja sobie chyba sprawy z tego, ze w pewnym sensie lamia prawo wypisujac takie bzdury. Owszem, nie namawiaja nikogo bezposrednio do odbywania stosunkow, ale poprzez tresc zawarta w pismie dzialaja na podswiadomosc czytelnika, wywieraja na nim pewna presje, nacisk - przez co staja sie w pewnym stopniu odpowiedzialne za to, co taka 13-latka zrobi. Ze niby jakby byla madra to by tego nie zrobila? A gowno prawda. Umysl mlodych nastolatkow nie jest jeszcze na tyle uksztaltowany, aby dokonywac w pelni swiadomych decyzji - a tym bardziej odpowiedzialnych. Takie dzieci (no bo w gruncie rzeczy to sa jeszcze dzieci, podstawowka to nie dzieci?) ulegaja emocjom, wykonuja czynnosci pod wplywem impulsu, jaki moze im zaserwowac film, rozmowa z kolega/kolezanka czy wlasnie kolorowe pismo. A wiec wszelkie "Bravo", "Popcorny" czy co tam jeszcze w kiosku mozna dostac - odpowiadaja za czyny dokonane przez czytelnika. Takie jest moje zdanie.

Teraz kwestia "doroslosci" tych 13-latkow. A niech sie woza - niewazne czy bede probowal im kulturalnie wytlumczyc, ze nie maja racji, czy im w*******e - i tak swojego przeswiadczenia o swojej dojrzalosci nie zmienia. Ale co mi tam, przynajmniej mam z nich radoche. Chce - niech pije/pali/cpa/puszcza sie/whatever. Jego/jej strata. Ale moje zdanie jest takie, ze z np. alkoholem nie powinno zaczynac sie wczesniej niz w 15-16 roku zycia (chyba ze lubisz rzygac na potege, wtedy prosze bardzo - pij majac chocby i 10 lat), a papierosy i cpanie to juz w ogole. Chociaz w sumie mi to i tak zwisa i powiewa, mamy takie wlasnie komercyjne czasy, ze kolorowe pisma, uzywki i inne wynalazki XXI wieku sa teraz czyms opiniotworczym. Ach, gdzie podzialy sie te czasy, kiedy zamiast "Bravo" wszyscy czytali Kaczora Donalda...
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem