Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Przeczytałem pierwsze 3 tomy, a w światku fantasy obeznany jestem dość dobrze. I HP po prostu dobrze się wstrzeliło - raz,że Rowling miała wsparcie od Warner Brosa, dwa, że na rynku była luka w dziedzinie książek pseudo-fantasy. IMHO (ukłon dla Huma) HP to kicz, i nikt tego nie zmieni. Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach, nie mówiąc już o 'pełnowartościowych' książkach, jak choćby wielokrotnie przeze mnie wspominana Trylogia Zimnego Ognia, autorstwa C.S.Friedman...
|
Wczesniej nie zauwazylem tej wypowiedzi:/
Kald... dlaczego HP to kicz. Moim zdaniem mimo wszystko to jest bestseler (chociaz zabieralem sie do niej dwa razy nie przegryzlem jej... nie potrafie). HP jest tak wspanialu, bo jest INNY. Pewne sprawy przedstawia zapewne w inny sposob niz Trylogia Zimnego Ognia. Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic). Moze ludzia wlasnie sie podoba takie przedstawienie fantasy? Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.
To nie jest kicz Kald

TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki. Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki! Zauwaz, ze od niedawna Wladca Pierscieni tez ma ogromne wsparcie, ale tak namietnie o ksiazkach JRT nie gadaja
Cytuj:
Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach,
|
Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane'

Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.