Cytuj:
Wpadłem ostatnio na teledysk do piosenki Roba Zombiego, Dragula, złorzonego w całości z urywków pewnego anime: Hellsing...
Zachęcony, zacząłem szukać kolejnych wzmianek o tym przedsięwzięciu...
W chwili obecnej jestem w trakcie pozyskiwania kolejnych odcinków tej serii, tymczasem postanowiłem na forum poruszyć sprawę wampirów...
|
jeśli chodzi o Hellsing, to uprzejmie informuję, że na polskim rynku od jakiegoś czasu wydawana jest manga, poszukaj w jakimś empiku a nuż znajdziesz
jest sporo pozycji anime i mangi traktujących o wampirach
choćby słynny ‘
Vampire Hunter D’ (2 filmy), ‘
Blood: The Last Vampire’, dalej serie ‘
Nightwalker’, puszczana przez Hyper ‘
Vampire Princess Miyu’ i całkiem nowa pozycja (jeszcze nie zakończono edycji) ‘
Trinity Blood’
wampir w wielu kulturach był człowiekiem, którego dusza nie zaznała spokoju po śmierci i nawiedzał nasz świat, w niektórych natomiast wywodził się od demonów
(choćby z Biblii, pierwszą wzmianką o nich jest Alukah, potrafił latać, zmieniał się w wilka, mógł umrzeć gdy przez wystarczająco długi czas nie karmił się krwią – stąd też główna postaćw Hellsingu, Alukard

)
w prawie wszystkich kulturach są duchy (od wysp Polinezji poprzez eskimoskie wierzenia), które wysysają ludzką krew, niektóre żeńskie (a tych to jest zadziwiająco dużo...), niektóre męskie, niektóre żywią się nie tylko krwią, ale potem i organami, mają różne pochodzenie.. nie będę wymieniać ich wszystkich

nawiążę do paru
strzygi (Strigoi), uskrzydlone panie, które to właśnie piją krew i jedzą ciała (podobno wywodzą się od Erynii, które jak wiadomo zrodziły się z krwi Uranosa), tak jak wampiry w niektórych podaniach lotne i mają podobne gusta
w niektórych kulturach uważano, że są to duchy zmarłych i tak też się utrwaliło w powszechnym wizerunku wampirów
w niektórych przypadkach nawet porównuje się je do wilkołaków, ze względu na to, że miały możliwość przybierania wilczej formy, choć są to dwa całkowicie odmienne twory

nie będę tu zawalać masą nazw i przypisów, gdyż wyjdzie z tego referat nie związany w większym stopniu z Maskaradą
@Ryba-knight
w takim razie polecam książki Anny Rice, na bazie których powstało parę filmów, między innymi właśnie ‘Wywiad z wampirem’
d. Taube