@Berials
Ładnie kopiujesz z 'dzieł' LaVeya. Czyżby satan.pl?...
To ja się pobawię w komentowanie...
Cytuj:
Jest satanizm ludzi słabych, pragnących władzy i bogactw od demonów z którymi stara się połączyć, co oczywiście im nie wychodzi, bo sztuka takiego satanizmu już praktycznie wyginęła.
|
To jest okultyzm, po pirewsze, nie satanizm. Sztuka takiego satanizmu nie mogła wyginąć, bo nigdy nie powstała - jako że sam satanizm powstał w drugiej połowie XX wieku, wraz z biblią LaVeya. Po drugie - niekoniecznie każdy, kto bawi się okultyzmem (a także i innymi odmianami magyi), musi być człowiekiem słabym, pragnącym władzy, etc. Może to być równie dobrze silny, emocjonalnie i psychicznie stabilny człowiek, który 'poszerza swoje horyzonty'.
Cytuj:
Dla mnie to totalna bajka, lecz obiektywnie rzecz ujmując, religia jak każda inna.
|
Błąd rzeczowy nr. 1 - to nie jest religia. To filozofia, czy droga życia. To spora różnica... Sataniści nie muszą wierzyć w nic, czego się nie da naukowo udowodnić. Wystarczy, że wierzą w siebie.
Cytuj:
Bo interesuje sie takimi rzeczami i widze że satanizm wyznają najczęściej ludzie zrezygnowani, przygnębieni życiem, szukający jakiegoś pocieszenia, władzy, lub ucieczki od RZeczywistości, bądź z nudów, no i dzieci które mazną pentagram na podzłodze pozapalają świece i chcą bawić sie w medium.
|
Nie posługuj się stereotypami, bo jest to conajmniej głupie. Ja również mogę sypnąć z rękawa masą stereotypów, dotyczących chociażby ludzi, którzy rękami i nogami zapierają się - tak jak ty - że są wolni i wszechmocni we własnym zakresie...
Cytuj:
Gdybym powiedział ci co o nich myślę, najprawdopobniej dostałbym bana na minimum miesiąc, albo wdal się w niepotrzebną dyskusje z niektórymi userami.
Niech trafią tam, gdzie ich miszczu. o.O
|
Czyli mają żyć wiecznie? Bo mistrzem satanisty jest on sam...
EDIT:
@Taube
Cytuj:
a co można myśleć o pseudo religii negującej pod każdym względem kościół, która powstała w czasach ciemnoty społecznej średniowiecza pod wpływem zbyt wielkiej dominacji kościoła..
|
Pieprzysz. Satanizm powstał w połowie XX wieku, więc jeśli dla Ciebie to ciemnota społeczna średniowiecza, to gratuluję wymysłu nowej historii.
W czasach tej 'ciemnoty', jak to nazwałaś, rozwijały się kryte religie pogańskie, rozwijał się Zakon Syjonu, rozwijał się - choć również w ukryciu - bafometyzm, lucyferianizm, oraz masa odłamów religii rzymsko-katolickiej, jak chociażby biczownicy. Satanizm nie ma nic wspólnego z żadną z tych pseudo-religii.
Cytuj:
satanizm jest dla znudzonych dzieci, bądź lekkich psycholi którzy się nie mogą odnaleźć, satanizm to rozrywka, dostarcza emocji, jest przecież taaaka mroczna...
|
A katolicyzm jest dla dewotów, bądź ludzi słabych psychicznie i emocjonalnie, którzy potrzebują wsparcia duchowego, bo sami nie są w stanie wytrzymać natłoku spraw. Katolicyzm jest prosty, bo przecież wszyscy wyznają tą religię...
Cytuj:
Dobra,a jak jesteście głodni to je jecie ?
|
Co ma żarcie kotów do bycia satanistą, bo ja nie paniał?