Zobacz pojedynczy post
stary 28-07-2005, 11:14   #29
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Na emeryturze
Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Ciekawe. Nietzsche prawił że Bóg umarł, ponieważ ludzie nie czują jego bliskości. Mówi o nadczłowieku, jako o osobie idealnej, której powinno sie wybaczac wszelkie winy, ze względu na dobro wyższe. No ale godzi sie to nieco, bo nadczłowiek może rządać od Satanisty czegoś czego sobie Satanista nie życzy i Satanista zgodnie z przykazaniami musi nadczłowieka z niszczyć. No ale nadczłowieka nie MOŻNA! Godzi to w filozofię Nietzsche'go, z której się Satanizm, czyli wiara Satanisty chcącego zabić nadczłowieka wywodzi.

Crowley - mistyk-fantasta. Mało o nim słyszałem, ale wystarczy by jasno wskazać na cytat z niezależnej encyklopedii. Here comes:
Cytuj:
Nie jest prawdą, że Church of Satan wywodzi się z filozofii Crowleya. Church of Satan to Church of Satan, a Thelema to Thelema, choć widoczne są tutaj pewne inspiracje pierwszego tym drugim. Podobnie do inspiracji jego naukami przyznają sie prawie wszyscy współcześni okultyści.
Dla dociekliwszych link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley
No, chyba że nie o tego Crowleya chodzi, to zwracam honor.
Ale co do samego z Crowleyizmu (dobrze napisałem?). Racjonalizm polega na logicznej krytyce tego co przyswajamy dla umysłu, czyli dla wszechobecnej wiedzy, jaką też jest magia i mistycyzm proponowany przez Crowleya. Niestety, nie da sie logicznie wytłumaczyć magii, mimo że jest ona napewno jakimś zasobnikiem wiedzy w głowach ludzi praktukujących magię i wszelakie okultyyzmy. Pytam się więc, jak LaVey może tworzyć swoją filozofię na samych sprzecznościach, jakie zaprezentowałem? Czy może te zacytowane przez Berials'a prawa jak mniemam z satan.pl są tylko mżonką, z którą sz.p. LaVey nie ma nic wspólnego? Noo, mam nadzieję, że jakiś Satanista mi to wytlumaczy, bo zaczynam mieć wątpliwości.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem