Religia w szkołach. Dobrze czy źle?
Na początku wspomnę, że jestem Katolikiem. Chodzę do kościoła, na religię do szkoły (niestety ;/). Miałem chrzest, Komunie i niedługo będzie bierzmowanie. i żeby nie było, że filozofuję, bo to co mówię jest prawdą...
Jak każdemu wiadomo w szkołach odbywają się lekcje religii...
ale.....czy każdy zauważył czy jest to zgodne z prawem? Tłumaczę:
- Wdłg Konstytucji RP, Polska jest państwem świeckim więc również szkoły i inne instytucje patwowe są świeckie. Dla nie świadomych Świeckie m. in. oznacza neutralne pod względem Religii. Więc jakim prawem w szkołach odbywają się lekcje religii?? Przecież do naszych szkół uczęszczają osoby innych narodowości czy innej wiary. Nie usprawiedliwiajmy się tym, że wystarczy karteczka od rodziców i już nie musimy chodzić na religię. Dlaczego? Bo nie o to chodzi... Chodzi o to, że religii w szkołach nie powinno być, bo jest to wbrew konstytucji RP, a nie rodzicom czy ich dzieciom.
Umieściłem ankietę w temacie. Osobiście w niej nie zagłosuję...
@DOWN
Ja nie powiedziałem, że coś to zmieni, ale miejcie swoje zdanie na ten temat. A nie dajecie się tak jak wam ktoś mówi....
@Venderer
Czytaj cały temat. Uwzględniłem kwestię "papierka od rodziców". Chodzi tu o legalnośc, a nie o to czy sie wam chce czy nie.
@Nosfer Revelmaar
Dlatego chodzę na religię. Może mi się chce chodzić na religię, ale jeśli chodzi o legalnośc tego w stosunku do prawa, to jestem jej przeciwny.
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej
|
Ostatnio edytowany przez Pramus - 06-08-2005 o 13:19.
|