Zobacz pojedynczy post
stary 06-08-2005, 18:33   #17
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pani Kopytko
@up:U nas w podstawówce nie było przymusu. Nie weim, jak w gimnazjum będzie.
<cut>Bo jest Katolikiem. A nie chodzenie na lekcje Religii uniemożliwia Bieżmowanie i tym samym ślub kościelny. Jest możliwość, jak wyjaśniał nam nasz katecheta (ciekawostka: nie uczy nas ksiądz), odrobienia strat, ale w jego wypadku (biorąc pod uwagę jego stopnie) byłoby to niemożliwe... U nas lekcje Religii są bardzo fajne... Na początku piszemy temat i notatki, a potem słuchamy muzyki i opowiadamy sobie kawały - niekoniecznie związane z Kościołem. U nas lekcja Religii nie wygląda jak w Losux'ie; nie tańczymy wokoło ogniska wołając "Spalić szatana!" - a biorąc pod uwagę późniejsze konsekwecje, chyba wolałabym zrezygnować z jakiegoś innego przedmiotu ) Aha no i przecież chodzisz, bo chcesz. Pozdrawiam.
Zle mnie zrozumialas. Ja chodzilem, bo rodzice mi kazali. A zwianie z lekcji = -3 pkt z zachowania. Ale to sie dalo usprawiedliwic Najgorsze jest to, ze moj ksiadz byl w stylu losuxowym. Jemu NIE DALO sie wytlumaczyc tego,ze ktos moze miec inne zdanie niz on. Temat : aborcja. "To jest zle, bo poniewaz". I jesli pol klasy podawalo sensowne argumenty (nie w stylu "dziewczyna wpadla i nie chce dziecka, tylko naprawde sensowne) go nie interesowalo.

@Pogromca pk : mala ciekawostka. O ile sie nie myle, ludnosc Polski to jakies 90+% katolikow. Oszacowano, ze katolikow spadloby do ok. 50-60%, gdyby wprowadzili "podatek od kosciola" na wzor niemiecki.