Zobacz pojedynczy post
stary 09-04-2004, 21:53   #12
Monoskar
Użytkownik Forum

Monoskar's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2004
Lokacja: Hiberna

Monoskar ma numer GG 3253757
Domyślny

Cze. W czasach starożytnych bardziej kumaci Egipcjanie, w tym także Faraon i jemu najbliźsi, straszyli pospólstwo zaćmieniami słońca, przekłdając je jako gniew Bogów, którym składano daniny. W czasach średniowiecznych Kościół Katolicki na świecie wsławił się rzucając klątwy, przed którymi drżeli nawet najwięksi monarchowie - nie wspominając już o zwykłych obywatelach, którzy często oddawali cały swój dobytek, by tylko zdjęto z nich klątwę. Wszytkich przebił jednak Nostradamus, objawiając swe przepowiednie...
Według mnie wszystko zależy od interpretacji danej przepowiedni. Biblia nie została napisana rękami Boga, tylko człowieka. Dlatego nie wydaje mi słuszne porównywanie "kuli ognia" z bombą atomową, gdyż ówczesni Jezusowi kulę ognia mogli jedynie porównywać z lecącą pochodnią...Podobnie Nostardamus - kiedyś przed oczy zawinął mi się kawałek jego pracy o rzekomo "stalowych rybach", które zmienią oblicze wojen. Jak nietrudno było się domyśleć interpretujący przepowiednie byli wniebowzięci tym, że istnienie łodzi podwodnych było przepowiedziane wiele lat przed ich skonstrowaniem. Ale czy właśnie o ot mu chodziło czy znów kwestia interpretacji...?
Słowo o Inkach: nie brałbym ich przepowiedni poważnie, gdyż jako plemię siadali wokół ognieska w okręgu, a przy wozach konnych mieli kwadratowe koła. Mogą coś wiedzieć o astronomii ?(
Zabawa z liczbami też mi jakoś nie leży, bo na dobrą sprawę wystarczy coś pomnożyć, podzielić, potem odjąć a na koncu znaleźć ludzi, którzy będą w to wierzyć...
Co do mnie, nie wierzę w duchy, życie na Marsie ani na Księżycu, krasnoludki i przepowiedziany koniec świata. Każdy z Was doświadczy końca świata - > w dniu Waszej śmierci...
3) 14
4) knight
5) 42/39 22mlvl
7) Szaukam, żeby mniec prostekt
9) sama nie wiem czy sie na cokolwiek nadaje ...
Monoskar jest offline