Temat: Debugger
Zobacz pojedynczy post
stary 08-08-2005, 00:42   #7
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2005
Lokacja: Bełchatów/Reading
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Imię: Eldryzif
Profesja: Rookstayer
Świat: Calmera
Poziom: 74
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Debugger (w slangu polskich programistów: odpluskwiacz) to program komputerowy służący do analizy kodu źródłowego lub kodu maszynowego w celu znalezienia w nim błędów programistycznych (bugów). Proces naprawy kodu za pomocą debuggera określa się mianem debuggingu. Debugger opiera się na aplikacji parsującej.

Podstawowym zadaniem debuggera jest symulowanie i sprawowanie kontroli nad wykonaniem kodu, co umożliwia zlokalizowanie instrukcji odpowiedzialnych za wadliwe działanie programu. Oczywiście, współczesne debuggery mają rozbudowane opcje, które pozwalają na efektywne śledzenie wartości poszczególnych zmiennych, wykonanywanie instrukcji krok po kroku czy wstrzymywanie działania programu w określonych miejscach.

Debuggery nie są niestety pozbawione wad - symulacja działania kodu nie jest idealnym odtworzeniem wykonania tego kodu w warunkach normalnych. Wobec tego debuggery mogą nie wykrywać bugów niezależnych bezpośrednio od treści badanego programu.
To info powyżej to tak żebyś wiedział o co chodzi.
A tak propo? Próbowałeś jakiegoś programu antywirusowego? Ja nie wiem czy by to pomogło bo jeszcze się z tym nie spotkałem.