Zobacz pojedynczy post
stary 24-08-2005, 19:12   #1
moo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 07 2005

Domyślny Moj pierwszy programik :P

Siema.
Od dzis zaczelem sie uczyc C++, trodzke mi nie szlo, ale co tam
I zrobilem swoj PIERWSZY program ( o ile mozna to tak nazwac ).
Jest on banalny, ale co moglem zrobic uczac sie C++, przez kilkadziesiat minut?
Polega on na obliczaniu czasu potrzebnego do uzyskania podanej przez Was many. Podaje on go w minutach, godzianch oraz dniach.
Tak jak wspomnialem jest to moj pierwszy ehm ehm.... program, wiec prosze o wyrumialosc.

Oto link http://www.megaupload.com/?d=32AAT04O

Mam nadzieje ze nie bedzie komentarzy w stylu "Co za badziew", " Po co to komus", "Keylogger" itp. Gdyz jak juz kilka razy wspomnialem uczylem sie C++ niespelna godzine i jakos musialem "przetestowac" swoje mozliwosci. Robilem go w notatniku, a nastepnie skompilowalem Borland'em 5.5.
A dla znajacych jezyk prosze o jakies wskazowki i co zrobielm zle co niepotrzebnie dalem itp.

Kod:
#include <iostream.h>
#include <conio.h>

main ()
{
   float a ;
   float b ;
   float c ;
   float e = 60 ;
   float f = 24 ;
   float g ;
   float h ;

cout << "Program oblicza ile potrzeba czasu na zregenerowanie sie danej ilosci many.\n" ;
 cout << "Podaj ilosc many:\n";
 cin >> a ;
 cout << "Ilosc many zdobywanej w ciagu jednej minuty\n( E.Knight i Knight 4 many, \nR.Pall 10 many, Pall 7.5 many, \nSorc i Drut po 10 many, E.Drut i M.Sorc po 15 many ):\n";
 cin >> b ;
 c = a / b ;
 g = c / e ;
 h = g / f ;

cout << a << " many uzupelni sie w ciagu " << c << " minut, czyli " << g << " godzin, czyli " << h << " dni." ; 
 cout << "\nCya" ;

getch () ; 
   return 0 ;
}
moo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.