Gonzo von Krenzel : co do palka zchwytanego przez maga. Wiem, że poprawna odpowiedź, to powinno być "Zabijesz mnie mieczem" ewentualnie "zabijesz mnie czarem", ale ta zagadka jest niepoprawnie zadana, i wystarczy powiedzieć cokolwiek, co nie jest ani prawdą, ani fałszem, np. zapytać się "która godzina?"
marred : gość nie zareagował na złodzieja, bo był leniem

A może to mu się poprostu przyśniło? Za mało danych, jak dla mnie, i odpowiedzi może być sporo
Tompior : 1) odrzutowiec : Zgodnie z prawem, do własciciela samolotu. Znam tą zagadkę, niby odrzutowce nei mają śmigieł, ale czy oby na pewno? Przecież przy wlocie powietrza jest turbina, a w niej coś w rodzaju śmigieł
No a teraz moje zagadki :
1)Spotyka się 2 matematyków, starzy znajomi, dawno się nie widzieli. Jeden sie pyta drugiego
- Co u ciebie?
- Ożeniłem, się, mam trzech synów
- O, a ile mają lat?
- Hmm. Powiem ci, że jak pomnożysz ich wiek, to wyjdzie ci 72
- No, to nie wiem
- No to ci powiem, że w sumie mają tyle lat, ile jest okien w tym budynku - tu wskazał na kamienicę obok
- No to dalej nie wiem
- Hmm. A najstarszy ma niebieskie oczy
- A, no to już wiem
Ile lat mają synowie, i jak ten drugi matematyk na to wpadł?
2) OK, a co to jest.
Ten, kto to kupuje, nie potrzebuje tego
Ten, kto tego potrzebuje i używa, nie widzi tego.
3) Dwie polskie monety dają łącznie trzy złote, choć jedna z nich nie jest monetą jednozłotową. Jak to możliwe?
4) Rolnik posadził 10 drzewek. Posadził je w 5 rzędach, i w każdym było po 4 drzewka. Jak to możliwe?
5) Masz 9 kul, z wyglądu identycznych. Jedna z nich się różni wagą od innych, ale nie wiadomo, czy jest cięższa, czy lżejsza. Masz wagę szalową, z której możesz skorzystać 2 razy. Znajdź tą inną kulkę.
6) Pewien podróżnik szedł długo jaskinią, aż dotarł do rozstaju dróg, a za nim zawalił się tunel. Na rozstaju stoi 2 braci. Przed nimi jest tabliczka, na której pisze, ze jeden z braci zawsze mówi prawdę, drugi zawsze kłamie. Jedna droga prowadzi do wolności, dróga do śmierci. Nie wiadomo, który brat mówi prawdę, a który kłamie. Podróżnik może zadać tylko jedno pytanie. Jakie powinien zadać, zeby się wydostać?
No, na razie styka, bawcie sie
PS : przenoszę temat do OWION