Zobacz pojedynczy post
stary 07-09-2005, 06:49   #234
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
to nią popełniali harakiri podczas nieudanego oblężenia bądz akcji militarnej.
Bull shit & die
po pierwsze nie hara-kiri tylko seppuku (jak khan zauważył) - a to jest różnica bo oba przebiegają inaczej.
Po drugie nie kataną tylko głównie wakizashi.

Cytuj:
Pewnie nie wiesz co to bylo kenjutsu alb kendo,obejrzy w byle jakim filmie pojedynek samurajów albo sciągnij filmik z mistrzostw chociażby polski w kenjutsu a zobaczysz ile można wykonać bloków/odparowań/uników uderzeń kataną.
Tutaj akurat muszę ci przyznać rację - ćwiczymy z kumplem walki miedzy innymi katanami (bokkenami - katanami treningowymi z drewna ) i naprawde jest dużo opcji. To nie ejst miecz europejski że bijesz z góy tylko lub cuś ^^

Cytuj:
A i jeszce jedno xD Samuraje z niektórych klanów (niepamiętam jak sie nazywały)doskonalili technię walczenia 2 katanami naraz ;] takwięc potrzebowali duzo siły,ale jednak było to mozliwe,więc katana powinna być 1-reczna-allllleee zajmowała by dużo capa-żeby dopiero h lvlowi gracze mogli nosić do niej tarczę.
1. Za duzo L5K
i się zresztą pomyliłeś. Była szkołą specjaloizująca się walką 2 katanami, lecz to było rzadkie i dość wyjątkowe.
technika bodajże Ninten czy Daisho polegała na wykorzystaniu Katany oraz Wakizashi, przy czym Wakizashi słuzył często do odparowania ciosów.
Jeśli chodzi o walkę 2 brońmi to najczęściej to było kodachi - jest to jakby troche krótsza katana.

Cytuj:
katana nie jest dlógim mieczem (wbrew wszystkiemu)
samuraje ne walczyli nim oburacz,walczyli oburacz mieczem tachi
Nah.
Katanami walczyli oburącz.
Cytuj:
harakiri popelniali wojownicy,seppuku sluzba..olol
BUAHAHAHAHAHAHA
wiesz co oznacza seppuku?
To jest ostanti test honoru - popełniane za pozwoleniem daymio zmywali hańbę ze swej rodziny i z siebie w ten sposób.

Cytuj:
Tzw. Śmierć Honorową popełniało się gdy Mistrz wojownika Został Zabity, nie udało się go uchronić od spisku itd. więc to nie było seppuku
Smierć honorowa to seppuku.
I nie mistrz tylko daymio.
I co do śmierci honorowej był jeszcze ronin - czyli osoba bez pana, lec zniewielu się decydowało na takie życie.

Cytuj:
dzieci nie.katanakai mieli swoich uczniow ktozy na anjwyzszym stopniu zaawansowania poznawali cala technike wykuwania miecza.To nie gwiazdki samurajow lecz gwiazdki ,,ninja,,(tanczacych z cieniem)
ani to ani to
To ma swoją nazwę - shuriken
I tak powinno się pisać.
A zresztą dla samuraja to była to broń "Hańbiąca" więc jej nie używał

Cytuj:
Ronin:
Każdy samuraj miał swego pana.Jednak zdarzało się , że daimio ginął w bitwie lub na skutek zdrady. Jego samuraj tracił wówczas wszystko-honor,majątek,tytuły,przywileje. Stawał się wyrzutkiem-roninem.Żył poza prawem i busido,mieczem zarabiając na żcyie jako najemnik lub pospolity zbój.Znana jest opowieść o samurajach, których pan zginął, gdyż nie potrafili ochronić go przed zdradą. Wojownicy nie mogli pogodzić się z losem roninów,poprzysięgli więc zemstę.Upłynęło wiele lat, nim zdołali zgładzić wszystkich winnych śmierci daimio. A gdy zabili ostatniego ze zdrajców, wspólnie popełnili seppuku. Wielu możnych panów, obserwując tę ceremonię, oddało im honory.
Dodam tylko że ronin był niżej niż gejsza.

Cytuj:
Seppuku:
Czasem jedynym sposobem na zachowanie twarzy było popełnienie seppuku-ceremonialnego samobójstwa. Samuraj, który decydował się na ten desperacki krok przy użyciu krótkiego miecza- wakisashi, rozcinał sobie brzuch. W ceremonii zawsze towarzyszył mu inny samuraj - sekundant. Jego zadaniem było dopilnować, by seppuku przebiegało zgodnie z ceremoniałem, a także żeby umierający nie zhańbił się w ostatniej chwili poprzez okazanie strachu lub bólu.
Na zachowanie twarzy, albo odzyskanie honoru ^^

Cytuj:
Samuraj miał prawo popełnić seppuku z dowolnego powodu. Np. gdy otrzymał rozkaz, którego nie potrafił wykonać. Gdy stracił miecz. Gdy był zmuszony do ucieczki z walki.
Nic dodać nic ująć ^^
Ale jezscze musiał mieć na to zgodę swojego daymio.

Sorka jeśli komuś to przeszkadzało, ale jakoś wziąłem 3 ostanite zstrony i zacząłem po kolei odpowiadać (jak widać część odpowiedzi już poszła, ale ja i tak dodałem pare rzeczy ;P)
Szkoda ze dopiero teraz sie dobrałem do tego tematu ;P
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem