Ja uwazam, ze takie rozwiazywanie jezyka bh nie ma sensu. Knightmare nie chce abysmy szukali odpowiedzi wymyslajac to nastepne rownania matematyczne. Odpowiedz i wytlumaczenie musi byc gdzies w tibii. Byc moze w jakiejsc ksiazce(z tego co mowil 85% hg jest nie odkryte [albo jest, nie pamietam]), a moze wypytujac sie dokladnie jakiegos NPC znajdziemy wytlumaczenie tego jezyka. Na pewno ten jezyk cos znaczy bo by nie robili go ot tak, zreszta widac wiele powiazan, wiec jednak ktos sie nad tym starannie zastanowil, a nie walnal w klawiature numeryczna, i zaczal robic nastepna czesc mapy
Co do excalibuga... Sa 4 konkretne odpowiedzi, ze znajduje sie na:
edron - powtarza sie najczesciej, od NPC kolo katedry tez
pod poh'em - to mowia na edron
w kamieniu w wiosce lizzardow(na tiquandzie) - to mowi nam nowy NPC w port hope
pod piaskami na darashi - to tez nam mowia NPC(w ankh), ale chyba 1 lub 2
A wiec jaki wniosek? To co mowia NPC nie mozna brac zbyt powaznie... Jedyna miejsca ktore nie zostaly wymienione to carlin, ab, veno i thais.
Ja uwazam, ze odpowiedzi trzeba szukac u Marvika i Muriela w Thais. Nie wiadomo kto rzucil UE pod koniec ksiazki. Nie wiadomo tez jaka byla rola Marvika w tej wojnie... Trza sie rozejrzec naprawde szczegolowo i sie bardzo szczegolowo wypytywac... Ja oblecialem wszystkich NPC w carlin, i zaden nie mowil nic ciekawego, przewaznie nie wiezyli w jego istnienie. Sądze, ze jezyk behow ma cos z tym wspolnego, bo przeciez zostaly one stworzone do walki po zlej stronie Zatrathola(czy jak mu tam). Coz... Zagadka jest bardzo trudna, a rozwiazanie zajmie nam naprawde duzo czasu...
btw, a moze by tak pogadac z tym necromantem kolo noble armor quest?
[EDIT]
Na temat Noodles'a, to musi byc czlowiek. Gydyby to nie byl czlowiek zamieniony w NPC to jego teksty tak jak teksty innych potworkow pokazywalyby sie nad nim na pomaranczowo. A tu mamy Noodles says:, no chyba, ze dla CIP'ow nie chcialo sie tego zmienic...