Zobacz pojedynczy post
stary 21-09-2005, 17:37   #1
Diamentowe Ostrze
Użytkownik Forum

Diamentowe Ostrze's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003

Stan: Na emeryturze
Imię: Kael Alon
Profesja: Elite Knight
Gildia: Valandux
Świat: Celesta
Poziom: 52
Skille: 78/74
Poziom mag.: 6
Diamentowe Ostrze ma numer GG 1161136
Domyślny Tibia-trup gry

Pierwszy raz zagralem w tibie 2 lata temu, jak zalozylem se stale lacze. Grafika do dupy, na pierwszy rzut oka do bani gra. Widzialem jak w to kolega gral w cafe, myslalem do niczego. Jak juz mialem ta stalke to sprobowalem, nie minelo wiele czasu a zaczalem grac w tibie jak szalony, po miesiacu spedzalem w tibii minimum 5h dziennie, byly wakacje
Gra nie miala NIC procz za***iscie duzej grywalnosci i mozliwosci prowadzenia wirtualnego zycia z przyjaciolmi i przygodami rodem ze snow, na takich zasadach jakie znamy z tibii.
Tibia byla wtedy inna gra, nie bylo uh makerow (az tylu), nie bylo zadnych programow do sd combo, nie bylo programow ktore same expowaly, nie bylo nic procz starej Tibii GG ktora dawala swiatlo, pokazywala ile exp do lvl i lowila ryby , nie robila run, nie palila many, nie ukladala ryb w bp, nie leczyla.
Kazdy gral tak jak umial i probowal obic to tak jak najlepiej potrafil. Z coraz wieksza liczba pojawiajacych sie nowych graczy i nowych swiatow, gra ta ginie. Jest masa noobow, malo srednio zaawansowanych graczy, a ci najlepsi tylko rywalizuja o pozycje na liscie higscores ustawiajac coraz wyzsze ceny dla itemow, a coraz nizsze dla runow i na odwrot. W glowie im tylko 200lvl i zdobycie 1 miejsca w rekordzie expowania w 24h na Erigu. Ta gra nie ma juz nic wspolnego z zabawa, przynajmniej dla mnie, a jezeli komus wydaje sie ze tibia bawi jeszcze to jest w bledzie. Sami przekonacie sie w przyszlosci.
Jak kilka dni temu zobaczylem jakie programy sa dostepne do ulatwienia gry w tibie to zwatpilem. Program do expowania? czy nie o to chodzi zeby wlasnie zabijac te potwory? To programy dla noobow, napisane przez noobow (tibia noob, nie umniejszam im w ich informatycznych mozliwosciach, bo sa czesto zaskakujaco wysokie) Nooby zepsuly ta gre, w slad za nimi poszli srednio zaawansowani gracze o elicie juz nawet nie mowie, bo takowej juz praktycznie nie ma, albo jest cholernie nieliczna. Pytacie czemu... odpowiadam: kiedys gracz na 80-100lvlu wiedzial duzo wiecej od wspolczasnych nowobogackich (w exp oczywiscie). Przytaczajac temat wojen, naprawde smieszy mnie fakt ze teraz uzywa sie uh makerow do zabijania main charow wroga, wojny prowadzone druidami (i kto mowi ze druid to nie popularna profesja?) Nie mowie, ze wszedzie sie to dzieje ale spotkalem sie z takimi wojnami. Nie ma co plakac nad tym ze wojny sa, wojny zawsze byly, sa i beda. Przynajmniej urozmaicaja troche rozgrywke

Inna sprawa 2 lata temu nie bylo skull systemu, ktorego nikt nie lubi, a ktory broni praktycznie tylko noobow, a to oni niszcza ta gre). Nie bylo tych chorych programow, ktore daja zludzenie tego ze jest sie leprzym od innych, bo jest sie na wyzszej pozycji. Rosnaca plaga hackow, stron z key loggerami i trojanami na aktore wchodza nooby, traca wszystko i zakladaja niezliczone ilosci topicow, w ktorych rozpaczaja ze zostali shakowani.
Rowniez cipsoft nie poleprza sytuacji swojej gry, wprowadzajac chore zmiany, robi sady na rozny temat, a i tak nic z tego nie wynika. Wydaje sie ze chce aby to gracze byli pomyslodawcami i wladza a oni organem wykonawczym, ale nie realizuje praktycznie nic, nie zaspokaja potrzeb graczy tylko noobow majacych 10lvl ktorzy pograja miesiac i przestana bo nie dadza rady dalej.

Pisze to nie dla tego zeby kogokolwiek namawiac zeby przestal grac. Chce poznac zdanie innych na ten temat. Bo jestem pewny ze gracze starszej daty (kiedy bylo 8-12 serverow) (nie starej bo tych juz nie ma (1-6 serverow)) zgodza sie z moja opinia, ze nie takie bylo ich wyobrazenie o ich ulubionej grze. Bo moje takie naprawde nie bylo, jednak gra poszla w inna strone. Ja tez poszedlem w inna, jednak interesuje sie tym tibijskim zyciem jeszcze troche.

To sa moje przemyslenia, NIKT nie musi sie z nim zgadzac, nikogo nie zmuszam tez do tego
Jak powiedzial jeden z wybitnych psychologow Wayne W. Dyer:

"Wszystko co istnieje na swiecie, istnieje niezaleznie od Twojej opinii na ten temat"

To co powiedzial jest prawda i bluzgi nic nie wskuraja.

Zapraszam wypowiedzi kazdego, i tych nowych i starych graczy. Oczywiscie noob to zaden z nas, bo noob to tylko pojecie

Ostatnio edytowany przez Diamentowe Ostrze - 21-09-2005 o 18:06.
Diamentowe Ostrze jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.