Zobacz pojedynczy post
stary 28-09-2005, 21:23   #49
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Nie wydaje mi sie, zeby prawica nie wprowadzilaby Polski do ONZ i NATO...
Nie wazne co sie ludziom wydaje a co nie. Wazne co zrobili a co spieprzyli! Bo ja rowniedobrze moge powiedziec za pare(nascie) lat 'nie wydaje mi sie, zeby lewica nie zrobila tego co prawica'. ;]

Gdybac to wiesz...

Jeszcze parę rankingow. Wiekszosc z nich to stan na 2004 rok, wiec prawie koniec kadencji obecnego rzadu. Owszem - tycza sie one tez starego, ale swiadcza o tym, ze tak krytykowana 'lewica' Polski nie zniszczyla a nawet wprowadzila do czolowki

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pl.wikipedia.org

1) Wskaźnik Rozwoju Społecznego 2005 (Human Development Index, HDI) - wskaźnik stosowany przez Program Rozwoju Narodów Zjednoczonych: Polska zajęła 36 miejsce na 177 w grupie krajów wysoko rozwiniętych. Lokaty naszych sąsiadów: Niemcy 20., Czechy 31., Słowacja 42., Ukraina 78., Białoruś 67., Litwa 39., Rosja - 62. miejsce.

2) Wskaźnik Jakości Życia 2004 (Quality of Life Index, The Economist): 48 miejsce na 111, za Panamą i Urugwajem, tuż przed Chorwacją i Turcją.

3) Wskaźnik Wolności Gospodarczej 2005 (Index of Economic Freedom, Heritage Foundation i "The Wall Street Journal"): podobnie jak większość "starej" UE, Polska została zakwalifikowana do grupy państw o "w zasadzie wolnej gospodarce" i zajęła 41 miejsce, za Japonią (39.), przed Francją (44.) i Koreą Pd. (45.)

4) Wskaźnik Konkurencyjności Gospodarki

* 60 miejsce w rankingu 104 państw. Światowe Forum Ekonomiczne: Światowy Raport Konkurencyjności 2004-2005
* 57 miejsce w rankingu 60 gospodarek (państw i regionów). IMD International: Światowy Rocznik Konkurencyjności 2005.

5) Wskaźnik Percepcji Korupcji 2004 (Corruption Perceptions Index 2004, Transparency International): 67 miejsce na 146. razem z Peru, Chorwacją i Sri Lanką.

6) Wskaźnik Zaufania Inwestorów Zagranicznych 2004 (Foreign Direct Investment Confidence Index wg firmy konsultingowej A.T. Kearney): 12 miejsce.

7) Wskaźnik Globalizacji, obrazujący stopień integracji państw i społeczeństw ze światem (Globalization Index 2005, A.T. Kearney i Foreign Policy Magazine): 31 miejsce na 62.

8) Światowy Wskaźnik Rozwoju Handlu Detalicznego, określający perspektywy rozwoju handlu (Global Retail Development Index, A.T. Kearney), Polska zajmuje 27. miejsce na świecie, za Meksykiem, tuż przed Indonezją.

9) Produkt krajowy brutto

* Pod względem wielkości PKB Polska jest:
o według jednych źródeł (2004) 24. gospodarką świata:

Wzrost PKB (2004): 5,3% [matek: a to jest bardzo duzy wzrost](2005): 3,3% (prognoza)
Koniec tego offtopa

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 28-09-2005 o 21:38.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem