Mam nadzieję, że nie dojdzie do precedensu i nie dostanę upomnienia ;]
Popieram Dar!o, co wcale nie znaczy że się odracam tyłem na grono Moderatorów i Administratorów. Gdyby Mar!o sie tak nie rozpisał, to możliwe, że ja bym troszkę więcej napisał. Rzeczywiście, chwilami dochodzi do bardzo dużych przesad. Wydaje mi się , że niektórzy Moderatorzy (nie będę wskazywał palcem) rozumieją swoją pracę jako szukanie userów do upomnień i tematów do kasowania. Posty Mar!o i wcześniejsze już rozmowy z nim zwróciły mi uwagę na ten problem. Przykro mi to mówić, ale mnie też z czasem takie tłamszenie userów sie obrzydziło. Mam nadzieję, że ten cały temat w jakiś sposób sprowokuje do myślenia i jakoś to wszystko zmieni się ku lepszemu rozwojowi forum a nie ku ciągłym kłótniom między Userami i Moderatorami & Administratorami.
Oczywiście, wcale nie popieram kogoś, kto spamuje takimi postami, jak wymienił Gremlin (szczególnie dział zdjęcia). Aczkolwiek (to co już wcześniej padło) 1-2 ilnijkowe wypowiedzi nie można z definicji uznawać za spam.
Musimy oczywiście pamiętać, że jednak nie powinno być totalnej swawoli i ktoś tę czarną robotę musi odwalić.
Tak oficjalnie do Gremlina: jeśli sytuacja wyglądała tak, jak przedstawił Mar!o i się z tym zgadzasz, to ja bym jeszcze raz przemyślał to upomnienie (bo widzę, że duża część topicu tego problemu dotyka). O ile moje skromne zdanie cokolwiek znaczy. Bardziej chciałbym, żeby to potrakowano jako sugestię.
A ogólnie, to dużo problemów z postami i userami polega na tym, że dużo z nich to ludzie młodzi (żeby nie powiedzieć: dzieci), którzy myślą, że w sieci są zupełnie anonimowi i mogą robić co chcą. W tym bluzgać na innych i ich obrażać. Zdecydowanej większości nie chce się nic wysilać i poszukać czegoś, zanim założą temat. Równie wielu nie czyta regulaminu. Stąd się biorą problemy. Sugerwałbym większy liberalizm i lepiej np. kasowanie tematów, które się powtarzają lub są założone tylko po to, żeby obrażać innych. Jednak kasowanie postów, które wyrażają czyjąś opinię i są napisane rzeczowo i bez obrażania innych, uważam za poważny cios w wolność wypowiedzi.
To na tyle ;]