OFFTOP: Jestem troche wkurzony, bo pisze do 2 raz, ale trudno napisze jeszcze raz, bo co mi tam.
Japonia jest państwem, które tworzy głównie zabawki, tak zabawki. Przyznacie mi, przecież racje, że chodzący robot potrafiący mówić jest zabawką, albo tamagochi, albo inne Bóg wie co, są czy tego chcecie czy nie zabawkami. Tylko nieliczne urządzenia stworzone przez nich mają lub będą mieć jakieś pożyteczne zastosowanie. Japończycy mają tylko interesującą kulturę, historię, społeczeństwo i mangę, ale nic po za tym nie różni ich od innych narodów świata. Amerykanie zaś koncentrują sie bardziej na wynalazkach przydających sie w życiu codziennym, np. jeśli ktoś oglądał program "Świat Gwiezdnych Wojen" czy jakoś tak na Discovery Channel, to widział tam między innymi maszynę przypominającą samochód, ale dla tych co nie wiedzieli, to w rzeczywistości był to prywatny samochodo-samolot, który opierał sie na 4 turbinach. Konstruktor mówił, że nawet 90 % społeczeństwa na świecie będzie posiadać to urządenie już za 20 lat. Zatkało kakao?

Ameryka koncentruje sie bardziej na odkryciach i badaniach, np. starają sie zbadać inne planety układu słonecznego, wynaleźć nowe lekarstwa i tym podobne. Tylko garstka w porównaniu z Japonią produktów amerykańskich to zabawki. Moja tu wypowiedź jest jak najbardziej subiektywna, każdy może myśleć inaczej lub też nie, szczerze mówiąc zwisa mi to i powiewa.
Pozdro.