Zobacz pojedynczy post
stary 15-10-2005, 23:50   #97
Carl Fry
Użytkownik Forum

Carl Fry's Avatar

Data dołączenia: 01 02 2005
Lokacja: z Nienacka (Zambrów)

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel
* Carl Fry walnął łbem w blat biurka.

Nie rozumiesz, że to są SYMBOLE? Symbole! Nie patrz na Biblię przez pryzmat nauki! -.-
no wlasnie.... symbole w Pismie Swietym jest duzo symboli (tak twierdza wielcy uczeni) ale moze oni jeszcze nie sa na takim "poziomie abstrakcji" aby zrozumiec ze symbolem moze byc takze istnienie Boga (Bog kojarzy nam sie z czyms dobrym wszechmocnym itp. czlowiek zostal stworzony na jego obraz i podobienstwo). Wiec moze autorwi/om Pisma Swietego chodzilo o to aby kazdy czlwiek byl dobry, nie gardzil innymi, sluzyl pomoca za wszelka cene. Byc moze przeslanie jakie jest zawarte w Pismie Swietym jest zle zrozumianie przez "teologow i ludzi wiary". W Pismie Swietym jest zawarte bardzo duzo "zasad" ktore my lamiemy.... nie dosc ze lamiemy... kosciol sam nas do tego namawia. Przykladem czegos takiego moze byc np. czczenie roznych obrazow itp. Z tego co wiadomo nam z PŚ szatan ma niewyobrazalna moc i to moze dzieki jego zaslugom lamiemy zakazy, wskozowki jakie dal nam "Bog".

mozna bardzo duzo pisac na temat wiary, religi, uczuc...
bardzo dobrze ze powstal taki temat ale niestety widac ze to juz nie ma sensu. Jedna osoba nie wmowi drugiej zeby wierzyla albo na odwrot. Takze nie wmowi swoich przekonan i pogladow ;] Wiec jesli chcecie porozmawiac na temat religi (wiary) polecam lekcje Religi. Choc niestety nauczyciel nie zawsze jest w stanie odpowiedziec na wszystkie moje pytania.. moze z braku wiedzy moze z czegos innego nie chcem w to glebiej wchodzic to co mialem do powiedzenia to powiedzialem. Jezeli jeszcze jakis post da mi cos do myslenia to moze sie wypowiem

ps. mam takie pytanie czy u was w szkolach jest lekcja "etyki". U mnie w szkole narazie sie nie odbywa, bo grupa musi liczyc ok 5~ osob
Carl Fry jest offline