Zobacz pojedynczy post
stary 21-10-2005, 08:11   #49
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
ja polecam Viet Vo Dao.

Dosc mozolne poczatki o ile nie masz doswiadczenia w innych sztukach walki: nauka padania jednak to podstawa. Potem cwiczenia w grupach itp. Swoja droga VVD jak dla mnie bylo wspanialym treningiem izometrycznym
Chodziłem, sprawdziłem. Nie ((,)/[...]) polecam ;-)).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ivellios Galanodel
Aikido, mój miły to między innymi wyłącznie medytacja i wyciszenie umysłu. Trening ten trwa 2 lata. Po tych 2 latach dopiero zaczyna sie zadania praktyczne. Rzuty itp. Powiem Ci tylko jedno, taki człowiek co dobrze zna Aikido może powalić każdego co sie na niego rzuci ( im silniejszy tym lepiej, gdyż Aikido jest szutką walki wykorzystywania siły przeciwnika przeciwko niemu ). Kiedyś na jakimś programie edukacyjnym było o jednym mistrzu Aikido. Był on za przeproszeniem tłustym, niskim wieprzem , a kładł każdego kto go zaatakował, ponieważ w Aikido nie jest potrzebna sila, a refleks i opanowanie. Na sam koniec sztuka ta jest sztuką obronną, w niej nie ma żadnego ataku.
Program ten leciał na Discovery, widziałem, facet machnął dłonią w tą i tamtą, a po chwili podnosił przeciwnika z ziemi 0o.

Ostatnio edytowany przez Thero - 21-10-2005 o 08:14.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem