Temat: Harry Potter
Zobacz pojedynczy post
stary 13-05-2004, 21:10   #15
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

hmm kiedyś czytałem o fenomenie Pottera
wielu ludzi go uwielbia bo wykorzystuje kilka ciekawych chwytów:
- główny bohater to sierota, przed rozpoczęciem akcjii książki był zupełnie normalny za wyjątkiem klku dziwnych epizodów( ale takie każdy z nas ma co tylko działą na + tego faktu) dzieci łatwo mogą się z nim utożsamić i wyobrażać sobie, że sami są "Potterami"
- Świat fantasy( jak ktoś napisał UP to nie jest takie prawdziwe fantasy ale nic nie powinno siętrzymać stereotypu jeśli książka ma zachwycać) jesy we ~współczesności~ukryty za sprawą czarów itd. może to skłonić do myśli o tym, że teoretycznie i w naszym życiu taki świat istnieje a my o nim nie wiemy bo jest zwyczajnie ukryty.
- Bohater to "newbi" ( ujełem to tak żeby tibijczycy mogli zrozumieć ) więc to co "extra" podawane jest nam jak na dłoni od bohaterów drugoplanowych. daje więc nam to złudę odkrywania i nauki.
- akcja.... wiadomo jaka jest w HP a co można nazwać akcją w naszym normalnym życiu. To jest akuat atut wszystkich książek a w szczególności fantasy i s-f.
- Ksążka jest nienagannie napisana. Te powtórzenia z pierwszych rozdziałów i zaczynanie w tym samym momencie to też ciekawy chwyt. Czytelnik czytając to( w częściach drugiej i wyższych ofcours ) potwierdza to z tym co ma w pamięci co bardzo podbudowuje ( nie mylcie tutaj czegoś takiego jak np oglądanie tego samego filmu dwa razy ) podobną rzecz spotykamy w "Grze Endera" i "Cieniu Endera" niemal ta sama akcja przedstawiona z perspektywy różnych osób ale nie jest to minusem bo wątki się ze sobą wiążą ale nie są opisane tak samo.
- Duża czcionka bo to dla małych dzieci ale dzięki neij czyta się znacznie szybciej.
- Słownik na końcu. Informacje zebrane z książki i przdstawione w formie słownika sprawiają wrażenie prawdziwszych

Ja osobiście czytałem HP od I do IV i czekam aż mi się V nawinie pod ręce ale nnie śpiszy mi się. Ogólnie mi się podobała bo troszeczkę pokolorowala szarą rzeczywistość
Co do kilku błędów to pamiętam kilka i kilka uchyień. Strasznie pojechali Rowlling za to że czarodzieje śmigająna miotłach ( to już niemodne itp tak mówili ) jest też bardzo nieszkodliwy błąd rzeczowy. między peronami 9 i 10 na stacji w której znajduje się przejście na peron między tymi peronami ( istnieje ona na prawdę za wyjąkiem przejścia) nie ma kolumn. Są tylko ławki a kolumny są między 8 i 9 oraz 10 i 11
Części są bardzo krótkie ( za wyjątkiem IV i V tam autorka się trochę zrechabilitowała) ja bez pośpiechu przeczytałem I w niecałe 3 dni ( 1 dzień to dostałem knige o godzinie 20 ) a niejeden fan IV przeczytał przez noc ( paranoja)

@L..i..S..e..K
zwariowałeś? książkę czyta się najpierw. to priorytet. Film już jest skalany wizją autora i podkładem głosów
Gra jest zbyt luźno związana z fabułą książki ( Harry nie biega po szkole i nie zbiera fasolek )

Cytuj:
Ksiazki sa spoko, ale polanski zrobil duzo literowek
Np w 1 czesci zamiast miotla bylo napisane mojtla
pewnie czytałeś pierwsze wydania poprawki idą tam szybko biorąc pod uwagę ilość czytelników.

ale i tak wolę Tibię a do czytania to mam znaczie lepsze lektury

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem