Zobacz pojedynczy post
stary 23-11-2005, 18:00   #49
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus
Indie: Do zwyczaju należy tam palenie żony razem z mężem w czasie pogrzebu tegoż, oczywiście to czy żona żyje czy nie znaczenia dużego nie ma.
Krowy w Indiach stoją o wiele wyżej w hierarchii niż ludzie.
Japonia: Niedopuszczalne w Japonii jest wydmuchanie nosa w miejscach publicznych, co więcej kłótnia osoby np. 20 letniej z osobą 40 letnią jest po prostu nie do pomyślenia. Z założenia wychodzi się że starszy ma rację.
Autralia: Jadąc przez pustynię można zobaczyć budki z napojami i owocami. Bierzesz napój zostawiasz pieniądze i co ciekawe wszyscy uważają to za normalne.
Stany Zjednoczone: bardzo skomplikowany kraj pod względem norm społecznych i zwyczajów, z jednej strony bardzo zacofany z drugiej bardzo rozwinięty. W telewizji słowo "okres" zostało użyte w reklamie dopiero cztery lata temu i wywołało niesamowite poruszenie. Należy tu wspomnieć o "przypadkowym" cycku Jacksonówny w przerwie Superbowl.
Wielka Brytania: jednym z największych przewinien cudzoziemca jest przeszkadzanie Anglikowi w czytaniu gazety, jest to tak ganione jak u nas nie przymieżając sranie w miejscu publicznym.
Pytanie za piwo: czy dla Ciebie jest to NORMALNE? Czy pozwolilbys spalic kobiete, bo jej maz umarl? Bo ja niezabardzo. Czy z palacego sie gospodarsta ratowalbys napierw krowe czy kobiete? Ja kobiete

Cytuj:
Tak więc nadal czekam na zdefiniowanie co to są normy społeczne i normalność.
Alez prosze Cie bardzo. Prosto z wikipedii:

Cytuj:
Norma społeczna jest to względnie trwały, przyjęty w danej grupie społecznej sposób zachowania jednostki społecznej w danej sytuacji zależny od zajmowanej przez nią pozycji społecznej i odgrywanej przez nią roli społecznej.
I dla mnie pedal i lesbijka nie jest normalnym (zauwaz też, ze nie uzylem slowa 'gorszy' badz 'podczlowiek' - gwoli scisloci ) czlowiekiem. Tak samo jak normalnym, w moich oczach, nie jest czlowiek palacy kobiete na bogrzebie jej meza czy czlowiek czcacy krowe (porownujac mocno na sile). I to, ze jest to tylko i wylacznie MOJA opinia oparta na tym co widzialem w TV i gazetach (bo zadnego pedala in real nie widzialem) nie zmusza cie chyba do atakowania mnie?

I teraz jeszcze jeden przyklad skoro poruszylismy kwestie norm. Jak mnie instynkt nie myli to wyznawcy islamu biora sobie po kilka zon. Z tego co wiem w Polsce bigamia jest zakazana. I co ma robic taki islamista mieszkajacy w Polsce - parady? Przeciez on jest bezczelnie ignorowany a nawet pietnowany (za bigamie grozi chyba jakas kara, nie?)

Pozatym - skoro pedaly sa normalne, dlaczego w TV, radiu i ruchac na rzecz P&L jest tyle slowa TOLERANCJA?

Cytuj:
A zresztą nie szafuj biblią, bo jest to książka cały czas interpretowana. Biblia pełna jest sprzeczności i bzdur różnie odbieranych w różnych okresach kościoła. W sumie to całą to śmiszną książkę można streścić w jednym zdaniu, ale dzisiejsi katolicy poza wyjątkami zdają się zapominać, że to zdanie to też przykazanie Boskie.
Nie szafuje. Poprostu chcialem zwrocic ci uwage na to, ze zyjesz w spoleczenstwie (ultra)katolickim - dla mnie ich pojmowanie homosow i ogolnie seksualnosci (seks przed slubem rox!) tez jest smieszne... A tu obowiazuja pewne prawa. Pomysl sobie co by sie stalo gdybys pojechal do indii i ubil chodzaca sobie po ulicy krowe. Ludzie pewnie by sie cieszyli, c?

Cytuj:
ak naprawdę to co mnie wkurzyło w tej decyzji to fakt że łamie ona konstytucję i prawa człowieka. Zresztą to co się dzieje w kraju to przechodzi ludzkie pojęcie. Cenzura wraca.
No przeciez tutaj ci przyznalem chyba racje? Znaczy sie mam to w pierwszym poscie

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 23-11-2005 o 18:02.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem