Nie odwracaj kolorów w rysunkach. Jeśli rysujesz na czarnym tle bielą, musisz budować rysunek za pomocą światła, a nie cienia jak to jest w tradycyjnym rysunku na bialej kartce. W momencie gdy po prostu odwrócisz kolory, tam gdzie był cień pojawi się światło, co, jak sama rozumiesz, nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Postaraj się też budować bryłę nie tylko światłoceniem,staraj się różnicować kreskę. Jeśli już rozcierasz ołówek/węgiel, dbaj o to,żeby rysunek nie stał się mdły. Nie zawsze warto rezygnować ze śladów pozostawianych przez narzędzie na rzecz wygładzonej powierzchni.
Smoczki wyglądają jakby zostały obdarte ze skóry (

) i rozłożone na płaskiej powierzchni. Brakuje im trójwymiarowości i kuleje perspektywa. Zanim zaczniesz cieniować,upewnij się, że rysowany obiekt jest poprawnie "ustawiony". Postaraj się go sobie wyobrazić ze wszystkich stron,zastanów się,co od czego wychodzi i w jakim kierunku zmierza-to naprawdę pomaga.
Wiem,że to trudne wysłuchiwać krytyki

, ja sam mam w pamięci swoje własne dawne bohomazy, ale jak to mówią, "per aspera ad astra" Wszystko jeszcze przed Tobą, głowa do góry