Zobacz pojedynczy post
stary 20-05-2004, 22:12   #16
Raynold
eX Moderator

Raynold's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Niegrający
Domyślny

Dobrze, a ja coś od siebie:

1. Rzęsa zarasta staw; każdego dnia pokrywa powierzchnię dwa razy większą niż dnia poprzedniego. Cały staw zarasta w 32 dni. W ile dni zarośnie połowę stawu?

2. W pewnej grupie studentów wieczorowych średnia wieku wynosi 20 lat. Gdy doszedł jeszcze jeden 32-letni student, średnia wieku wszystkich wzrosła do 21 lat. Ilu studentów liczy ta grupa?

3. Pewien człowiek ma 74 lata. Gdyby z roku na rok był coraz młodszy, to po 36-ciu latach miałby tyle samo lat, co jego wnuczka. Ile lat ma wnuczkaobecnie?

4. Mamy dwa pomieszczenia połączone dość długim korytarzem. Oba pomieszczenia są niewielkie - nie można się nawet wyprostować. Znajdujemy się w pierwszym pomieszczeniu, w którym są trzy włączniki. W drugim pomieszczeniu zwisa z sufitu żarówka. Możemy przejść z pierwszego pomieszczenia do drugiego, ale wrócić się nie możemy (np. drzwi się zamykają po przejściu i już nie otwierają). W jaki sposób stwierdzić, który z 3 włączników włącza żarówkę, jeśli z pierwszego pomieszczenia nie widać, czy żarówka świeci się w drugim?

5. Znajdź błąd w rozumowaniu:
1 zł = 1 zł
1 zł = 100 gr
10 gr = 0.1 zł
100 gr = 10 gr * 10 gr
1 zł = 0.1 zł* 0.1 zł
1 zł = 0.01 zł
1 zł = 1 gr

Ja mi się przypomną jakieś błyskotliwe zagadki, to zapodam. Narazie te

EDIT: Zauważyłem, że treść zad. 2 była kompletnie nielogiczna. Zmieniłem :>