Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Miru
Mój wynik: 75%
43. Która z odpowiedzi ma coś wspólnego z trzema słowami podanymi poniżej? (Czas na rozwiązanie - 25 s.)
NATURALNE
RZECZYWISTE
CAŁKOWITE
a) ujemne
b) przestępne
c) niedokładne
d) niekonkretne
a)
Co ma wspólnego ujemne i naturalne?
|
są to różne liczby. Ujemne - wiadomo, mniejsze od 0. całkowite - wiadomo, nie ułami czy tam z przecinkiem coś, naturalne - całkowite nieujemne (lub dodatnie, zależy od wykładowcy

) rzeczywiste - wszystkie (no, studenci matematyki powiedzą, że nie wszyskie, ale mniejsza o wynalazki typu urojone itp. itd.)
mój wynik to 73%. Ale według mnie niektóre pytania miały więcej, niż 1 poprawne rozwiązanie. Np. na obrazku z żeźbą apolla zarówno na B jest błąd (ręka) jak i na C (normalnie nie ma tam liścia). Pestka do śliwki, ma się tak jak wyraz do ... zarówno mówienia, jak i książki.
część tych pytań badała także wiedzę, a nie inteligencję. Np. mnie nie interesuje szczególnie, kto występuje w jakimś programie, stąd też nei znam nazwisk niektórych osób, i nawet, jeśli twarz kojazylem, to nie wiedzialem, kto to.
Więc z pewnością nie jest to w pełni miarodajny test na inteligencję (jak każdy inny) ale pobawić się można.