Zobacz pojedynczy post
stary 13-12-2005, 08:42   #41
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Wybacz kolega, ale ta kasiorka przez spora czesc czasu byla calkowicie bezwartosciowa. Jak nie kartki to inflacja. Myslisz, ze dlaczeto po obaleniu spolki rosyjskiej usunieto nam z pieniazkow 4 zera? Idac dalej: dzisiaj tez nikt ci sie nie kaze uczyc w LO czy na studiach. Mam kumpele, bardzo ambitna, oczytana i inteligetna, ktora poszla do zaowodowki... bo chciala byc fryzjerka. Traf chcial, ze zalatwila sobie praktyki u jednego z lepszych polskich fryzjerow - za same dostaje caly c***, ale po praktykach....
Tez myslalem, ze po gimnazjum mozna dac sobie spokoj z nauka, jednak w LO uswiadomili mnie - tak czy siak musze pojsc do LO/LP/technikum/zawodowki Nie chodzi mi o to, ze mozna bylo kupowac gory w sklepach - ale po wyksztalceniu sie na poziomie zawodowym mozna bylo utrzymywac rodzine, a teraz trzeba konczyc LO...
Cytuj:
Druga sprawa: ciezko porownywac ustroj w ktorym gospodarka byla centralnie sterowana a ustroj, ktory proponuje konkurencje. W pierwszym ceniono 'norme dzienna' nad jakosc i indywidualizm co owocowalo tym, ze jednostki ambitne zarabialy tyle samo co jednostki o*******ajace sie (chyba, ze mialy znajomosci). Natomiast w tym drugim mamy wieksze pole do pomysłu. Mozemy wdrozyc co tylko nam sie podoba: oczywiscie, jezeli mamy ambicje i chęc do ostrego zapieprzania chociaz na poczatku. Bo jak chcesz miec kasy jak lodu bez pracy to idz do Ery.
Coz, kazdy chcialby zarabiac duzo, pracujac malo Moze mi powiesz, ze ty nie?

I zeby nie bylo, ze popieram komune itd. Sam uwazam, ze obecny ustroj jest o wiele lepszy, ALE nie mozemy mowic, ze "komuna be, kapitalizm + demokracja swietna" - bo oba ustroje maja i plusy i minusy.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.