Nie twierdze, ze wiem wszystko i nie chce mi sie pisac, mialem nie za duzo czasu, a temat mnie zainteresowal, wiec zdecydowalem sie odpowiedziec. Nie twierdze tez, ze w tym co pisze nie ma bledow, widze ze razem do czegos slusznego dojdziemy

.
Cytuj:
|
Niestety tutaj nie masz racji, do niedawna Dragon Shield chodzil na Secura po 8-10k (w sumie jako taki zbyt byl), ale ktos na forum sie wyprzedawal i puscil cene 5k sprzedajac kilka tarczy naraz, momentalnie ceny spadly do 5-6k max
|
To sie nie kloci z tym co mowie, zauwaz ze jest to jedyna sytuacja w ktorej ceny maleja, i maleja skokowo, nie po groszu

. Jezeli przyjmiemy ze to szybko, to nalezy zadac pytanie, za ile czasu zaczna sprzedawac DShielda za 3k. Chyba nie predko. A zauwazmy ze jezeli DShield wypada powiedzmy z co X smoka (nie mam pojecia jak czesto), dla 30 lvl paladyna smok rowna sie przecietnie kolo 30 beltow i jeden uh, to wartosc smoka wychodzi jakies 150 gp, odjac loot: pewnie ponizej setki zostanie. A ze smoka rzadko cos takiego wypada, ale z dl juz czesciej, ktory nie bedzie duzo bardziej kosztowny dla lepszego paladyna ( bo i lepszy loot).
Cena rownowagi u mnie jest zdefiniowana jako taka, krancowy przyrost dochodu jest rowny krancowemu przyrostowi kosztow, w sumie wychodzi na to samo innymi slowy. Jak zawazyles dochod to nie tylko kaska.
Cytuj:
|
W realnym swiecie mozna tak powiedziec (zawsze jest lepszy stuff do kupienia/wiecej ludzi), ale w tibii mamy ograniczony gorny pulap co jestesmy w stanie kupic a i ilosc ludzi niewiele sie zmienia (limit 850 graczy). Niby jest tak jak mowisz, ale jest zbyt duza roznica w produkcji vs zapotrzebowanie
|
Limit jest, ale tylko on-line. Kont jest duzo wiecej. Z drugiej strony to nie przeczy temu co pisze, gdyby gra istniala dluzej, to rynek by sie wysycil i np. plate legsy lezalyby na ziemi, a dsm chodzilby po cenie "ubicia demona". Jesli to cholerstwo z tego wypada... Caly czas przychodzi ktos nowy, dlatego ceny wolniej spadaja a Ci co juz stuff maja sa praktycznie wylaczeni z obrotu, jak ktos slusznie zauwazyl, wydaja kase na mana fluidy.
Teraz tak, doskonala konkurencja nie zaistnieje poniewaz wymaga przede wszystkim tego, zeby dostawcow byla nieskonczona ilosc (nie dokladnie tak, ale duuzo wiecej niz jest w Tibii) - to pozwala na wybieranie sobie tego, od ktorego cos kupujemy. Sprzedajacy chca przede wszystkim zarobic, a nie zarobic "godnie", sytuacja zblizylaby sie do dosk konk, gdyby wszystkim nagle rare'y pomnozylyby sie razy 1000 (nie biore teraz pod uwage wysycenia rynku). Pokaze Ci prosty przyklad: marchewki. Zakladaja Ci pod nosem bazarek i jako pierwszy zaczynasz sprzedawac tam marchewki. Mozesz opychac je ludziom po 100PLn za peczek. Natychmiast pojawia sie inni producenci i zaczna je opychac. Cena uksztaltuje sie na poziomie takiej, jak powiedziales. nikt nie obnizy ceny ponizej kosztow, bo nikt zbankrutuje (albo zamknie go urzad do spraw zwalczania monopolizacji) a jak podniesie cene to nikt u niego nie kupi. w dlugim okresie cena sie ustabilizuje na tym poziomie. Zarabiasz tylko na wahaniach koniunktury - jak jest nieurodzaj, to cena wzrosnie, jak urodzaj - spadnie, spekulacje tez wplywaja na wahania sektora. Czynnikow jest wiele. Dlaczego tak nie bedzie i nie jest? Dlatego ze w rzeczywistosci nie ma tylu dostawcow, ktorzy zdecyduja sie sprzedawac po kosztach, podobnie jak w Tibii, wola zaczekac i sprzedac pozniej drozej. Jak jest wystarczajaca ilosc sprzedawcow to zwykle nie ma przejrzystosci rynku, czyli nie wiadomo o wszystkich producentach - na tym bazarku wszyscy tna na marchewkach 2 ale na innym 2,2. I najwazniejsze chyba jest to, ze dosk konk. zaklada natychmiastowe rozprzestrzenianie sie technologii i stosowanie identycznej. Sprowadza sie to tego, ze wszyscy maja te same koszty wytwarzania. Dlatego o wszystkich rynkach na swiecie mowimy, ze to co najwyzej niedoskonala konkurencja zblizona do doskonalej.
W razie watpliwosci, chetnie sie do nich ustosunkuje.
Pozdro
O zesz, dlugie to wyszlo
re tompior: dlaczego jest tak, ze ja jakos bp uh kupuje za gora 2,3 a najczesciej 2,1 v 2,2