Zobacz pojedynczy post
stary 25-12-2005, 11:29   #1
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny Połączenie manualne - Neostrada (windows 9X)

Witam!

Do napisania tego poradnika skłoniło mnie kilka ludzików (pozdro Thristen) jak i ciągłe narzekania forumowiczów na samo rozłączenia neostrady podczas gry/pracy etc. Wszystko w tym poradniku zrobiłem sam: screeny, teksty itp. Poradnik jest przeznaczony teoretycznie do modemu Sagem-800 jednak co do innych modemów to może sie różnić tylko sposobem instalacji sterowników. Sam sposób przeprowadzenia połączenia i konfiguracji pozostaje bez zmian. Całość robiłem na Windows ME/98, na XP troszke sie to różni, ale na dole podaje pomocny link. Zaczynamy.

Poradnik dotyczy modemu Sagem-800.

1. Wchodzimy do X:\NeostradaTP\Drivers\Sagem800 i klikamy 2x setup***** (X:\ to CD-Rom)

2. Klikamy NEXT i sie sterowniki instaluja automatycznie.

3. Podłączamy modem. Zaczyna sie aktualizacja oprogramowania, co musimy cierpliwie przeczekać. Po pojawieniu sie okna, że modem został pomyślnie zainstalowany klikamy OK, następnie odłączamy i podłączamy ponownie modem (kabel USB lub przy modemie wytczka, wymagane to jest do zresetowania pamięci modemu. W razie problemów uruchamiamy ponownie system po instalacji).

4. Wchodzimy do Panelu Sterowania i Dial-Up Networking.

5. Klikamy 2x Utwórz połączenie. Nazwe komputera wpisujemy dowolną (Zośka, Telekomuna etc.). Urządzenie wybieramy USBADSL-Line0. Klikamy Dalej.

6. Tutaj nie wpisujemy numeru kierunkowego. Jako numer telefonu wpisujemy * (gwiazdka). Kod kraju wybieramy oczywiście POLSKA. Klikamy Dalej.

7. Klikamy Zakończ. Ponownie wchodzimy do Dial-Up Networking. Klikamy prawym przyciskiem myszy na naszym połączeniu (tutaj Neostrada) i wybieramy właściwości.

8. Wchodzimy na zakładke 'Wybieranie numeru' i odznaczamy "Wyłącz z powodu bezczynności" i "Rozłącz gdy połączenie może nie być potrzebne".

9. Następnie wchodzimy w zakładke 'Sieć'. Jeśli mamy zaznaczone to odznaczamy NetBEUI i Zgodny z IPX/SPX. Klikamy OK.

10. Teraz klikamy 2x na naszym połączeniu (tutaj Neostrada). Wpisujemy swój login i hasło otrzymane od TP SA. Zaznaczamy Zapisz Hasło i klikamy Połącz. Powinno bez problemów połączyć.

To już koniec. Jeśli modem nie łączy/nie wykrywa go uruchamiamy ponownie system. Czasami windows nie dogra wszystkiego i przy ponownym uruchomieniu dogrywa potrzebne pliki. Jeśli nadal nie łączy sprawdzamy "dokładnie" czy dobrze wpisaliśmy login i hasło.

Modem może być podłączony 24h potem następuje konieczne rozłączenie (reset modemu i zapis ile pobraliśmy danych etc). Mój modem przez 4 miesiące nie rozłączył sie jeszcze nigdy, lagi miałem w Tibii, ale to z winy uszkodzenia tego routera w Niemczech. Grając w Tibie mam odpalone radio internetowe (www.di.fm) i lagów niemam. Jeśli modem sie rozłączy to znak, że robią coś w TP SA, wiec niema sie co przejmować.

Prosze o komentarze pozytywne jak i negatywne. Serdecznym serdecznie dziekuje, jeśli zrobiłbyś to lepiej to zrób, albo dlaczego JESZCZE nie zrobiłeś? Dzieki i mam nadzieje, że pomogłem choć troche

Wszelkie pytania pisać w tym temacie lub PW, nie udzielam pomocy na GG wiec nie prosze nie spamować.

Pozdrawiam
Grue

PS. Pomocny link dla posiadaczy WinXP (dział Instalacja - modemy US
http://neostrada.info
PPS. Modem Thomson Speedtuch - http://neostrada.info/instalacja.php?id=speedtouch
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl

Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 27-02-2007 o 22:43.
Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.