Wiec tak
Popatrzmy od poczatku:
Mamy rycka 8 lvl wychodzimy z rooka. Mamy jakies 600gp - 1k. Dobrym rozwiazaniem sa axy z tego wzgledu ze kupujesz barbarian axe za 600 gp ( statsy 28/18 czy jakos tak ). Sword o podobnych statsach czyli serpent kosztuje duzo wiecej ( mam na mysli w miare nowe swiaty a nie antice czy nove gdzie dadza Ci serpenta za darmo jak ladnie poprosisz ),.
Idziemy dalej

Rycek sie rozwija i dochodzisz do lvl 25+. W tym momencie masz juz troche kasiorki. Taniej wychodzi kupno fsa niz f-axe. Chyba ze zdecydujesz sie na k-axe nie jest to najgorszy pomysl.
Idziemy dalej
lvl 45+ Rycek robi quest i ma bsa chyba najlepsza bron do blokowania 36/30 statsy. W tym samym momencie masz juz kase na f-axe 38/ 16??
Idziemy dalej
Lvl 50+ Jezeli nie grasz na calkowicie nowym swiecie to spokojnie kupujesz d-lance albo GS. I tu zaczyna sie cala zabawa. GS ma 46/22 a DL 47/16, przy duzym axe skillu np 90 duuuuzo lepiej wyjdzie Ci DL bo i tak nie liczy sie def broni tylko atak czyli szybkosc zabijania cyklopow, dwarf guardow, zerkerow a pozniej smokow bo te potworki bedziesz bic masowo.
Idziemy dalej
Lvl 100+ na swiecie jest ekipa na Anihilator Quest. teraz mozesz miec SoV albo Stonecutter. Lepiej wychodzi Stonecutter.
Podsumowanie:
Czy axe czy sword wybor nalezy do Ciebie

. Ja osobiscie wybralem swordy ale tylko dlatego ze kumpel pozyczyl mi bsa do expienia, normalnie pewnie poszedlbym w axy
Jezeli chcesz zaczac PG na calkowicie nowym swiecie to wybierz club wtedy zalatwiasz c-mace, idziesz na Wild Warriory i wyciagasz war hammera 45/10 i expisz szybciej niz reszta. Na calkowicie nowym swiecie zanim 1 ekipa pojdzie na behemoty albo BK minie z 3-4 tygodnie
Wybor nalezy do Ciebie
Btw. Club to tani shit i zawsze nim zostanie
Pozdro