Zobacz pojedynczy post
stary 31-12-2005, 01:04   #22
Kant
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 12 2005

Stan: Na emeryturze
Imię: Arkador
Profesja: Elder Druid
Świat: Celesta
Poziom: 44
Poziom mag.: 50
Domyślny

Dziekuje serdzecznie Panu Taube za rozwianie targających mną wątpliwości dotyczących zakresu i charakteru pracy moderatora i administratora forum. Domyslam sie ze nie wyczytal Pan tego z "Nad Niemnem" bo o ile sam fakt czytania jestem w stanie przyjac za prawdziwy o tyle rozumienie tego co sie czyta juz niestety nie.

"moderator – ma za zadanie dbanie o porządek na forum, o to, by regulamin był przestrzegany, by nikt nie zaśmiecał forum i by nikt nikogo nie obrażał ani nie wszczynał kłótni – jest stróżem" [ cyt. #15]

A co w przypadku jezeli jedna ze stron konfliktu jest sam moderator?

Majac na myśli założenie osobnej - nowej postaci - chcialem podpowiedziec, ze jedna z najważniejszych zasad jakimi powiniec sie kierowac moderator jest BEZSTRONNOSC i OBIEKTYWIZM. Jeżeli z przyczyn niezależnych od niego samego istnieje podejrzenie niedotrzymania powyższych priorytetów, w opini uczestników rodzi sie wątpliwośc nie tylko dotycząca Pana moderatora X ale instytucji ktora reprezentuje. Zgodzimy sie chyba, ze unikniecie takiej sytuacji moze tylko poprawic dzialanie forum i nie powinno byc ograniczane przytoczonym regulaminem.

"otóż moderator i administrator to użytkownik forum, każdy z nich z osobna jest użytkownikiem, każdy z nich jest człowiekiem osobą, która udziela się na forum pod danym nickiem a to, że mają takie pozycje świadczy jedynie o nadanych im prawach i obowiązkach jakie od nich się oczekuje"
[cyt.#15]

"Po co mi czerwony kolor nicka? Dopisek administrator, czy tam akutalny zartobliwy "paccman" pod nickiem? Wlasnie po to zeby userzy wiedzieli z kim maja do czynienia, chyba nie powiesz mi ze zdanie zwyklego szarego uzytkownika jakiegos serwisu jest dla ciebie tyle samo warte co zdanie administratora? Funkcja ta dowodzi, ze osoba ktora ja pelni ma odpowiednie predyspozycje do tego i odpowiednia wiedze w danym zakresie o ktorym traktuje forum. Nie mam tego dla "szpanu" nie mam tego zeby sie wywyzszac, to ma byc informacja dla innych" [ cyt. #10 ]

Przyznam się, że nie do końca rozumiem dlaczego fakt nadania przez kogos uprawnien komus innemu, do "dbania o porzadek", "by regulamin byl przestrzegany", "by nikt nie zaśmiecał forum", " by nikt nikogo nie obrażał" itp., mial byc wyznacznikiem jego wiekszej wiarygodności w sprawach nie zwiazanych merytorycznie z zakresem nadanych uprawnień , niz "zwyklego szarego użytkownika jakiegos serwisu" wypowiadajacego sie na konkretny temat ... prosil bym Panie Taube o odpowiedz - nadmieniam ze czekam z niecierpliwoscią.

Z poważaniem,

KANT

p.s. A co Pan sądzi w kwesti wulgaryzmów i nieprzyzwoitych wypowiedzi uczestników forum - dopuszczalne? czy nie? (w regulaminie oczywiscie ) ba czy należycie piętnowane przez naszych jak Pan to nazwał ładnie .... "stróżów" ?!.
Kant jest offline