Zobacz pojedynczy post
stary 04-01-2006, 13:09   #11
Cossma
Użytkownik Forum

Cossma's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

wszystko zależy od sprzętu a jeszcze więcej od Dostwacy twojego netu. W moim 37-tys miasteczku jest dwuch dość dużycz dostawców internetu.

1. multimedia polska (kiedyś TELENET)
sam z tego kożystam sprzęt karta sieciowa D-Linka, antena kliencka 2,4 GHz CyberBajta.

ja kozystam z opcji 128 kpbs, i nie moge się niczego złego powiedzieć o tym dostawcy
oto kilka plusów:
+128kbps (ale wyciąga 120-160 w ciagu dnia, natomiast nocą jest 200% czyli ponad 256kbps -to nie bujda sam sprawdzałem szybkośc łącza nocą kilkoma programami i osiągi były podobne.
+zewnętrzne IP, czyli zawsze HIGH ID na e-mule
+brak limitów wysyłania i pobierania
+bardzo duża siła sygnału (ja zawsze mam 95-100% moze dlatego ze mam 25m do nadajnika )
+sprzęt i aktywacja 1zł
+bardzo mało awarii serwerów, jedyna poważna była kilka miechów temu i trwała kilka godzin.
+kumpel mieszka w wiosce oddalonej o 13km od anteny bazowej i także nie ma problemów z przerywaniem usługi.
+miła pomoc techniczna w biurze obsługi klienta

płace 25zł (z vat) przez pierwsze 3 miechy, nastepnie 55zł (z vat) przez 12 miesiecy czyli umowa jest na 15 miechów i to może być jeden z minusów

2. EASYNET

kilku kumpli kozysta z tego dostawcy
do jego zalet mozna zaliczyć tylko cene pbo za usługe 128kbps płacić trzeba 49 zł, ale po podpisaniu umowy trzeba zapłacić za Urządzenie czyli 180zł.

i kilka info o łączu:

- Brak zewnetrzego IP czyli LOW ID na E-mule (długie kolejki do najszybszych serwów)
- mimo bliskości do nadawjników sygnał nie jest silniejszy niz 60% (dla porównania w MULTIMEDIA kolega ze wsi z odległości 13 km ma 45%)
- siec nie jest kodowana tak jak to jest w MULTIMEDIA i bardzo często serwery są wyłaczane bo ktoś sie nieledalnie połaczył i korzysta z czyjgoś IP karty sieciowej
- urzadzenie jakiejs tandetnej firmy nawet nie pamietam nazwy ;p

także jest kilka plusów:
+brak limitów transferu (ale co z tego jak na e-mule masz low ID jedyne co to kozystać z innych sieci)

Wielu ludzi w moim mieście wybiera EASYnet dlatego że abonament jest mniejszy, ale po kilku tygodniach zaczynają narzekac na niski sygnal, i częste problemy z połaczeniem.

A ja wtedy się ciesze że nie połaszczyłem się na te 6zł mniej co miecha !!!
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem