Zobacz pojedynczy post
stary 08-01-2006, 12:49   #109
Pablosso
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 11 05 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $corcerer
1...2...3...4...5...6...7...8...9...10.

Dobra, teraz tylko spokojnie.

Moderator (internet)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.

Moderator to osoba oceniająca jakość komentarzy na stronie WWW, kanale IRC, liście dyskusyjnej lub na forum. Celem moderacji jest zapobieżenie trollowaniu, nadużyciu systemu komentarzy i ostatecznie, zapewnieniu, że wpisy nie będą po prostu powodować kłótni. [Tutaj moja uwaga: gdzie do jasnej niedoli napisane jest że mamy się płaszczyć, biegać za wami z linkami i pomagać wam wypruwając sobie flaki, bo wam sie nie chce? Nigdzie? , ale jajca...]

Reakcje

Odpowiedzi na moderację są często podzielone na negatywne i pozytywne. Nawet jeśli moderator po prostu próbuje wyegzekwować zachowanie reguł przez członków, znajdą się osoby, które prawdopodobnie nie rozumiejąc obowiązujących zasad, będą przez to rozzłoszczone. Jednocześnie inni będą wspierać działalność moderatora.

Nawet inni moderatorzy mogą zostać wyprowadzeni z równowagi przez jakąś decyzję, czasem doprowadzając do burzliwej dyskusji poza głównym forum. Jednak decyzje takie rzadko są cofane, gdyż podważałoby to autorytet danego moderatora.

Koniec cytatu.

Polegamy na ogólnie przyjętej definicji encyklopedycznej, czy tworzymy swoją własną definicję?

EDIT
Jeszcze z angielskiej wiki, ale tutaj już przytnę (jak coś to LINK):
Dobra, ale jeśli chcemy wyrożnić gorszego moderatora (takiego, który powinien stracić posadę, czyli jakiego? - gorszego) musimy się czymś pokierować. Może rzeczywiście w definicji moderatora nie ma o tym wzmianki, ale który moderator jest lepszy. Czy taki, który jest chętny do pomocy użytkownikowi, czy taki który nie jest? Czy taki, który jest przyjazny, czy taki, któremu władza uderza do głowy. Każdy mod ma po +500 postów, każdy kasuje tematy(raz bardziej do kasacji odpowiednie raz mniej). Więc ja pokierowałem się pomocą użytkownikowi i tyle. Tego nie określa żaden regulamin czy definicja, ale przecież wszyscy jesteśmy ludźmi. Powtarzam JA się tym pokierowałem i może zrobiłem źle ale to już MOJA sprawa.
@Raynold: Dlatego istnieje coś takiego jak Report Bad Post . Wszyscy jesteśmy ludźmi, dlatego moderatorzy powinni pomagać użytkownikom, a użytkownicy moderatorom. To taka idealna wizja forum, ale tak powinno być.

Ostatnio edytowany przez Pablosso - 08-01-2006 o 13:11.
Pablosso jest offline