Zobacz pojedynczy post
stary 08-01-2006, 23:35   #3
shae
Użytkownik Forum

shae's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Babylon 5, green sector

Gildia: Ψ Corps
Poziom: P12
Domyślny

Po pierwsze (imo najważniejsze) - musisz mieć dużo cierpliwości i nie poddawać się, jeśli coś nie działa jak trzeba po raz 100-tny z rzędu.

Do nauki C++ poleciłbym zdecydowanie książkę (zamiast tutoriali), z tych najpopularniejszych:
- Symfonia C++, J. Grębosz
- Thinking in C++ (autora nie pamiętam)

Sam nauczyłem się z tej pierwszej pozycji, ale po obejrzeniu tej drugiej - myślę, że jest dobra.

Dalej, polecam zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką google. Bez tego można sobie odpuścić zabawę z programowaniem. Szczególnie przydatna jest wyszukiwarka grup dyskusyjnych: http://groups.google.pl/ Korzystam z niej nadal bardzo często. Wpisuję treść błędu z którym nie mogę sobie poradzić usuwając z niego szkodliwe (dla wyszukiwania) treści typu nazwa zmiennej, nazwa pliku, etc, a google przychodzi z pomocą.

To chyba tyle na wstęp, dalej pozostaje tylko pisać, debuggować, pisać, debuggować, debuggować, debuggować, ...

A, jeszcze warto pytać różnych ludzi o rzeczy niezrozumiałe. Jakby co, wpadnij na #tibia.pl na Quakenecie i pytaj.

edit: jak potrzebujesz jakiegoś środowiska graficznego, to Pod tym linkiem masz ich spis

Ostatnio edytowany przez shae - 08-01-2006 o 23:41.
shae jest offline   Odpowiedz z Cytatem