Zobacz pojedynczy post
stary 15-01-2006, 10:23   #23
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Szpicel
No i bardzo ubolewam nad tym faktem, ze niemiales stycznosci z ta ksiazka w dziecinstwie (moze bys niemial tak pro komunistycznych pogladow politycznyc ).
Rwa, kampanija dezinformacyjna Pogromcy i Macka dala skutek. Jak znajdziesz w moich opstach chociaz jeden swiadczacy, ze mam poglady PROkomunistyczne stawiam ci skrzynke piwa. Ja jednak bardziej jestem nastawiony na anarchizm;]

Cytuj:
Piszesz mi również, że w Terminatorze mozesz doszukac sie symboli (niewiem czy mowisz powaznie).
Chcialem tylko przekazac, ze gadanie: nie podoba ci sie film=nie rozumiesz symboli=nie dorosles do jego ogladania jest jakas cienka tandeta perswazyjna bo automatycznie zamykasz droge do negatywnej dyskusji.

Dzieki symbolom poznajesz glebszy sens danego dziela. Napewno miales "Wesele" Wyspianskiego, czym by ono bylo bez tych symboli?[/quote]

Ej, no te porownanie jest dosc na wyrost, ale dobra (skoro ja przytoczylem terminatora;]). Z tym, ze jednak "wesele" nie jest dla dzici.

Cytuj:
To samo jest z Narnii. Dzieci odczytuja ja inaczej niz dorosli i na odwrot.
To teraz gleboko przeanalizuj sobie symbolike "opowiesci" i zauwaz, ze nie jest ona wcale fascynujaca. Wrecz przeciwnie, jest banalna, banalniejsza niz w najbardziej znanych basniach (tez dla dzieci). Wiem, ze nie nalezy wymagac zbyt wiele, ale przez jakiegos ciolka co wspomniale, ze "opowiesci" sa pelnie symboliki chrzescijanskiej, multum ludzi zapomina o czym naprawde jest basn i zamiast aspokojnie z dzieciakami ogladac szuka sie wynioslych metafor. A opowiesc przeciez jest prosta.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem