Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hegemmon
Ktoś tam mówił, że te łakocie, którymi królowa przekupiła jednego z praci są symbolem srebrników Judasza.... w takim razie każda łapówka, czy to w komedii, dramacie, horrorze etc. to symbole tych srebrników.
|
Nie każda łapówka jest dawana po to, byś musiał zdradzić najbliższych przyjaciół i nie każda jest dawana po to, żebyś ich wskazał. Wątpie, żeby Lewis to zamierzał, ale jednak symbolika jest widoczna.
Cytuj:
Idąc dalej tym tropem... wszystko co się dzieje teraz na świecie, to alegoria przeszłości. Np. tragedia z WTC, to podwujna alegoria wieży Babel nie sądzicie?
|
Sporo osob tak sadzi, radze poczytac sobie jakies chrześcijańskie pisma z miesięcy po tragedii w WTC. Btw - widać że rzadko dostajesz dw
óje
Cytuj:
Zmartwych wstanie Aslana- Zmartwychwstanie Chrystusa. Alegoria trafiona jak przyslowiowa kula w płot. Przyczyny, motywy, przebieg i efekt końcowy tak od siebie różne, że jednym, zezowatym okiem widać, że to nadinterpretacja. Jedyne podobieństwa to ofiarowanie, śmierć i zmartwychwstanie, a to trochęza mało aby trąbić o symbolice.
|
Bóg ( bo za takiego można uznać Aslana ) poświęca sie dla człowieka - to najważniejsze podobieństwo, którego nie zauważyłeś. A dodając je do Twojej listy można już mówić o pewnej symbolice.
@topic
Cala serie o Narnii czytalem kilka razy, po raz pierwszy w wieku ~7 lat i mam z nią związane wspaniałe wspomnienia. Na film czekałem z niecierpliwością, wybieram się w tym tygodniu ( wersja bez dubbingu ), mam nadzieje ze będzie choć w części tak dobry jak książka.